"PGS-i puhul on tegu ülimalt olulise eelnõuga, mis omab otsest mõju hariduse kvaliteedile ja kättesaadavusele ning haridustöötajate palkadele, aga ka omavalitsuste toimetulekule ja nende võimele täita seadustest tulenevaid kohustusi," viitas Mikser eelnõu olulisusele.

Taolise seaduse puhul on tema sõnul ennekuulmatu, et parlamendi juhtivkomisjoni liikmetel - sealhulgas ka valitsuskoalitsiooni kuuluvatel liikmetel - ei ole isegi vahetult enne eelnõu teist lugemist võimalik saada adekvaatset ülevaadet valitsuse poolt heaks kiidetud muudatustest ehk siis eelnõu lõplikust tekstist.

Mikser ütles, et samuti on parlamentaarses riigis vastuvõetamatu, et riigikogus kuude kaupa menetletud eelnõusse tehakse valitsuse poolt kiirkorras suuri sisulisi muudatusi ja viiakse seejärel eelnõu lõpphääletusele, ilma et riigikogul oleks võimalus öelda oma sõna.

"On ilmne, et eelnõu selline kiirkorras läbisurumine võib kaasa tuua ka seadusandlikku praaki," lausus Mikser.

Opositsioon hakkab menetlust venitama

"Opositsioonina kasutame kindlasti meie käsutuses olevaid parlamentaarseid võimalusi, et saavutada meile vastuvõetav lõpptulemus, mis tagab õpetajatele korraliku palgataseme, halvendamata sealjuures tugispetsialistide poolt pakutavate teenuste kättesaadavust ning kahjustamata omavalitsuste huve," lubas Mikser.

Ka Keskerakond on lubanud, et kasutab venitamistaktikat, mistõttu võib arvata, et riigikogu ootavad sel nädalal ees ööistungid.

Riigikogu kultuurikomisjon arutas PGSi eelnõu ja muudatusettepanekuid täna hommikul kell 8 alanud koosolekul. Komisjon otsustas eelnõu koos 92 muudatusettepanekuga saata riigikogu täiskogule teiseks lugemiseks.

Hetkel ei ole riigikogu liikmetel veel võimalik muudatusettepanekuid lugeda, eelnõu kommenteeritud tekst saab avalikuks hiljemalt täna õhtul kell 17.15.

Homme kell 14 algava istungi päevakorras ongi teine lugemine ja komisjoni ettepanek on see lõpetada ning panna eelnõu neljapäeval kella 17ks kokku kutsustud täiendaval istungil lõpphääletusele.