MK Estonija küsimusele, kas Mikser ei karda, et venekeelse valijaskonnaga mängimise tõttu kaugeneb osa eestikeelsest valijaskonnas sotsiaaldemokraatidest, vastas Mikser, et on täiesti loogiline, et mõned Eesti meediaväljaanded üritavad näidata sotside initsiatiivi teha koostööd Vene Erakonnaga Eestis kui ühinemist Vene šovinistidega, osa venekeelsetest kommentaatoritest süüdistab aga vene parteid vene huvide reetmises.

„Kolmandast suunast üritab rünnata Savisaar, kes selgitab, et vene partei lõi Ansip ja SDE neelas alla Reformierakonna sööda. Meie usume aga, et enamik inimesi on juba vastasseisust väsinud,“ ütles Mikser.

Mikseri sõnul on osa Reformierakonna liikmeid eravestlustes tunnistanud, et nemad ja ka õiguskantsler toetavad põhimõtteliselt sotside ettepanekut, mille järgi muudetaks kodakondsusseadust nii, et mittekodanike lapsed saaksid kodakondsuse automaatselt.

MK Estonija palus Mikseril kommenteerida ka president Toomas Hendrik Ilvese hiljutist avaldust, et vene keel on okupantide keel.

„Nõukogude okupatsioon on Eesti ajaloo üks mustemaid perioode. Samas ei okupeerinud Eestit mitte vene keel, vaid kuritegelik režiim, mis põhines kommunistlikul ideoloogial. Sel perioodil juhtunu eest on inimeste süü individuaalne ja selles ei tohi süüdistada mingit rahvust tervikuna. Oli ka eestlasi, kes tegid aktiivselt koostööd nii natsistlike kui ka Nõukogude vägedega. Niisiis ei tohi kedagi süüdistada okupatsioonis tema rahvuse või emakeele tõttu. Poliitikud peavad algusest peale läbi mõtlema, mida nad räägivad, eriti, kui nende sõnad võivad puudutada märkimisväärset osa ühiskonnast,“ ütles Mikser.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees kinnitas, et eesmärk on 2015. aasta riigikogu valimiste võitmine. 2007.-2009. aastal valitsuses olles jäid sotsid Mikseri sõnul liiga tihti väikevenna rolli, liiga tihti tuli minna kompromissile. Ise valitsust moodustades võib Mikseri sõnul aga garanteerida, et sotsiaaldemokraatide programmi peamised punktid, mille eesmärk on suurem sotsiaalne õiglus ja regionaalne tasakaal, viiakse ellu.