"Nestor oli mõne minuti rääkinud ja tema jutt oli nii piinlik, et me ei pidanud võimalikuks seda kuulata rohkem," sõnas Helme. Protestiks lahkusid Martin Helme, Mart Helme, Jaak Madison ja Uno Kaskpeit riigikogu kohvikusse nõu pidama. Hilisemaks sisuliseks tööks tulid EKRE liikmed riigikogu saali tagasi.

"Mis on meie peavoolupoliitikas väga läbiv joon: kahepalgelisus. Nõudes teisitiarvamise ja vähemuse austamist, materdatakse sama hingetõmbega maha teisitimõtlejad riigikogu saalis. Sisuliselt oli ikkagi tegemist nii presidendi kui spiikri üleskutsega Eestis kehtestada tsensuur: on teatud teemad, kus rääkida ei tohiks, vähemalt nii nagu neile ei meeldi. On iseenesest sobimatu, et meile loetakse sõnu peale," kirjeldas Helme erakonna pahameelt.

"Me kõik teame, et 80 protsenti inimestest on vastu praegusele valitsuse poolt aetavale immigratsioonipoliitikale. Järjekordsele kahepalgelisele, vassivale, rahva arvamusega absoluutselt mitte arvestavale immigratsioonipoliitikale. Ja seda 80 protsenti esindab riigikogust põhimõtteliselt seitse saadikut. Põhimõtteliselt kui sõimati meil näod täis sealt puldist, sõimati kogu Eesti rahval nägu täis."

Konkreetset näidet sõnavõttudest ei osanud Helme kohe öelda. "Seal oli neid lauseid järjest, mis tulid riburada pidi."

Nördimust sõnavõtu üle avaldas eile sotsiaalmeedias ka Jaak Madison: "Tänase avaistungi kõne riigikogu esimehe poolt saab kokku võtta väga lühidalt - tõeline hurjutamine ja põlguse näitamine oma rahva vastu. #kurb."

Riigikogu istung algas kell 15, esimees Eiki Nestor alustas kõnet kell 15.11 ning vabariigi president Toomas Hendrik Ilves esitas pöörumise kell 15.19. Loe Nestori kõnet SIIT ja president Ilvese kõnet SIIT.

Jaga
Kommentaarid