Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas teatas eelmisel nädalal, et on valmis hakkama Eesti peaministriks, oma järeltulijaks Euroopa Komisjonis pidas ta Ansipit. Kuna peaministri vahetumisel astub tagasi kogu valitsus, on õhus ka võimalus, et Reformierakond teeb koalitsiooni kellegi teisega peale IRLi.

Riigikogu juhatust valitakse iga aasta uuesti. Kui Reformierakond tahab koalitsioonipartnerit vahetada, siis on riigikogu esimehe koht oluline amet, mida uuele partnerile pakkuda.

Sotsiaaldemokraadid on viimasel kahel aastal tekitanud riigikogu juhatuse valimisel pinget, pakkudes 2012. aastal Ergma konkurendiks Eiki Nestorit, eelmisel aastal kandideeris Nestor Jüri Ratase vastu riigikogu aseesimeheks. Mõlemal korral sotsiaaldemokraatide katse ebaõnnestus.

Nestor lausus täna, et SDE fraktsioon pole veel otsustanud, kas teda esitada riigikogu juhatusse. See otsus tehakse tema sõnul juhatuse valimise nädalal.

Ergma on töötanud riigikogu juhatuses juba aastast 2003 ja kui välja jätta väike paus aseesimehena, on ta kogu aeg olnud riigikogu esimees. IRLi naiskogu esitas tema kandidatuuri Euroopa Parlamendi valimisteks, ent erakond ei ole veel valimiste kandidaatide nimekirja kinnitanud.

IRLi nimekirjast kandideerivad Euroopa Parlamenti tõenäoliselt ka Eerik-Niiles Kross, Tunne Kelam ja Marko Mihkelson, valituks osutub kõige enam hääli saanu.

IRLis on Delfile teadaolevalt räägitud ka sellest, et Ergma võib minna Euroopa Parlamenti ja keegi teine võib asuda tema asemele riigikogu juhtima. Otsust pole langetatud, aga tõenäolisemaks peetakse, et IRL esitab siiski Ergma praeguse riigikogu viimaseks aastaks jälle spiikri kandidaadiks ja kui koalitsioon püsib, valitakse ta ka ära.