Neljapäeval Euroopa Parlamendis vastu võetud resolutsiooni kohaselt peaks Venemaa andma oma toetuse Ukraina pakutud rahuplaanile, austama relvarahu ja tagasi kutsuma oma palgasõdurid taganemiskoridori kaudu. Saadikud kutsusid resolutsioonis ELi liikmesriike üles keelama relvamüüki Venemaale ja aitama Ukrainat gaasi varustuskindluse tagamisel.

Resolutsiooni toetas 497 saadikut, kelle seas olid ka viis Eesti saadikut: Andrus Ansip, Kaja Kallas, Tunne Kelam, Marju Lauristin ja Indrek Tarand. Vastu oli 121 saadikut, nende hulgas ka Yana Toom ja Tatjana Ždanoka ning erapooletuid oli 21.

Yana Toom põhjendas oma otsust Euroopa kolleegidele nii: „Kuigi resolutsioonis on palju positiivset, on tekst tasakaalustamata ja võib jätta mulje, nagu valiks Euroopa Liit pooli relvastatud konfliktis, kus kõik osapooled peaksid olema põhimõtteliselt kriitika osalised. Dokumendi mitmed olulised süüdistused pole piisavalt põhjendatud. Seega ei pea ma võimalikuks seda resolutsiooni toetada." Toomi hinnangul tuleb veresauna lõpetamiseks ja rahumeelse tulemuse saavutamiseks mõista mõlemaid osapooli. Paraku pole resolutsioonis sõnumit Porošenko vastastele, kui jätta välja meie vihjed, et nad Putini hüpiknukud.

„Kiites heaks president Porošenko rahuplaani, ei pane me tähele seda, et osa - ja väga suur osa - Ukraina kodanikke on vastavalt sellele lihtsalt separatistid. Dialoogi nende inimestega ei ole nö ette nähtud, hoolimata sellest, et tegemist ei ole vaid relvastatud mässajatega, aga ilma tsiviilelanikkonna toetuseta ei kestaks väljastpoolt toetatav mäss nii kaua," ütles Toom reede õhtul Delfile.

„Ma ei eita võimalikku Venemaa sekkumist Donetski sündmustesse, kuid selle sekkumise mastaapi hinnatakse tuginedes Ukraina allikatele, kuigi see on vaid üks konflikti osapooltest. Ma pean vajalikuks rõhutada, et käesolev hääletus toimus enne Malaysia Airlines'i lennuki allatulistamist. Kuigi hetkel ei ole tõestatud, kelle rakett viis ära peaaegu 300 inimese elud, leian, et kui hääletus oleks toimunud hiljem, oleksin punase nupu asemel kasutanud kollast ehk jäänud erapooletuks."

Toomi valikut kommenteerinud staažikas parlamendiliige Indrek Tarand ütles Delfile, et Euroopa Parlamendi liikmel on kaks valikut - ta kas hääletab oma mõistuse ja südametunnistuse järgi või fraktsiooni käsul. Kuna mõlemad resolutsiooni kaasesitajad - ehk roheliste ja liberaalide fraktsioon - olid resolutsiooni poolt, siis otsustasid nii Toom kui ka Ždanoka, et tuleb hääletada partei liini vastu.