Objektid, mille puhul võib olla tegu maailmasõdadest pärit lennukitega leiti Naissaarest idas ja Abruka lähistelt, teatas kaitsejõudude peastaap.

Saaremaast lõunas asuvas Suure Katla operatsioonialast pole lõhkekehi seni leitud. Eelmisel nädalal tegid tuukrid Saaremaal kahjutuks ühe Teisest maailmasõja aegse Vene päritolu miinipilduja miini ning Saksa päritolu mürsu, mille kohta info saadi kohalikelt elanikelt.

Operatsiooniala kontrollimine Saaremaal jätkub kuni 12. septembrini. Saaremaal jätkab tegevust ka Eesti, Läti Soome ja Suurbritannia tuukriüksus ning kaldatoetusüksus Roomassaare sadamas. 12. septembril viiakse Nasva sadama lähistel läbi sadamakaitseharjutus, kus osalevad ka Saare kaitseliitlased ja mereväe madruse baaskursuse õppursõdurid.

Edukalt on kulgenud eelprogrammeeritavate autonoomsete allveerobotite kasutamine Naissaare lähistel koostöös NATO veealuste uuringute keskusega (NATO Underwater Research Centre). Seda tüüpi allveerobotid suudavad iseseisvalt kaardistada veepõhja ja klassifitseerida seal leiduvad objektid. Objektide identifitseerimise eest hoolitsevad tuukrid.

Miinitõrjeoperatsiooni staabiülema kaptenmajor Sten Sepperi sõnul on operatsioon seni kulgenud ilma suuremate probleemideta. “Praegused ilmaprognoosid näitavad, et enam ei tohiks takistuseks olla ka ilmastikutingimused. See peaks tagama ülejäänud operatsioonifaasi tõrgeteta lõpuleviimise,” lisas kaptenmajor Sepper.

Mereväeoperatsioon Open Spirit 2006 viiakse Eesti vetes läbi 1. kuni 13. septembrini. Operatsiooni käigus puhastatakse mereteid kahe viimase maailmasõja ajal veesatud meremiinidest ja muudest lõhkekehadest.