Vastavalt seadusele tuleb esimese astme kuriteo sooritanud süüdimõistetud õigusrikkujal tasuda riigi tuludesse sundraha 2,5 kuupalga alammäära ulatuses ning veidi kergema, teise astme kuriteo sooritanu peab tasuma sundraha 1,5 kuupalga alamäära ulatuses, kirjutab BNS.

Kuna kuupalga alammäär tõusis jaanuaris 290 eurolt 320 euroni, kerkisid sundrahad esimese ja teise astme kuriteo eest vastavalt 800 ja 480 euroni. Varem olid need vastavalt 725 ja 435 eurot.

Valitsus kehtestas ametiühingute keskliidu ja tööandjate keskliidu poolt kokku lepitud töötasu alammäära tõstmise 10. jaanuaril - alates selle aasta algusest on tunnitasu alammäär 1,90 eurot ja kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral 320 eurot. Mullu oli töötasu alammäär tunnis 1,80 eurot ja täistööajaga töötamise korral 290 eurot kuus.

Muu hulgas suurenevad seoses sellega ka töötasu alammääraga seotud hüvitised, näiteks vanemahüvitis. Vanemahüvitise kulu eeldatav tõus on 1,2 miljonit eurot ning eeldatav lapsepuhkuse tasu kulu tõus 79 903 eurot. Alammäära tõus aitab kaasa ka vähekindlustatud isikute toimetuleku paranemisele.

Töötasu alammäära tõstmise mõju selle aasta riigieelarvele on positiivne. Töötasu alammäära tõstmisega 320 eurole lisandub riigi tuludena 11,9 miljonit eurot. Kulusid lisandub nelja miljoni euro ulatuses.