“Teie laeva nimi kannab edasi kuulsa Eesti maakonna traditsioone Lembitust Laidonerini. Teil on, mille üle uhkust tunda, kuid samas lasub teil ka kohustus olla parim mereväe alus,” ütles kindralleitnant Laaneots laeva meeskonnale, vahendab kaitsejõudude peastaabi teavitusosakond.

Tseremoonial osalenud Briti suursaadik Peter Carteri sõnul on laeva teenistuse algus tunnistus kahe riigi heast kaitsealasest koostööst.

“Sakala meeskond annab oma teenistusega panuse nii Eesti riigi kaitseks, kui ka kollektiivsesse julgeolekusse,” ütles suursaadik.

Tseremoonial sai laev endale ka vapi, millel on kujutatud muistse Sakala maakonna ja tänase Viljandimaa sümbolid.

Laeva esimeseks kaalukamaks ülesandeks on osalemine septembris Eesti vetes korraldataval Balti riikide ühisel mereväeõppusel Amber Sea.

Sakala on teine kolmest mereväele Suurbritanniast soetatud Sandown-klassi miinijahtijast. Laev saabus Eestisse 12.aprillil. Esimene alus Admiral Cowan saabus Eestisse 2007.aasta juulis. Kolmas laev Ugandi — planeeritakse Eestile üle anda 2009 aasta alguses.

Sakala on ehitatud 1990. aastal mittemagnetilisest komposiitplastikust ja varustatud hüdrolokaatori ja Seafox miinihävitussüsteemiga. Laev on 52,6 m pikk, meeskonda kuulub 25 mereväelast, sealhulgas 7 ajateenijat. Enne Eestisse tulekut, läbis Sakala meeskond seitsmekuulise laevaklassipõhise väljaõppe Suurbritannias.

Uusi miinijahtijaid kasutab Eesti merevägi siseriiklikel miinitõrjeoperatsioonidel mereteede puhastamiseks peamiselt maailmasõdade ajal veesatud miinidest ja muudest lõhkekehadest. Samuti osalevad miinijahtijad osalema NATO miinitõrjeeskaadri töös, kuhu varem on kuulunud staabi- ja varustuslaev Admiral Pitka ja miinijahtija Sulev.

Miinijahtija Sakala on saanud nime samanimelise ennesõjaaegse Eesti mereväe aluse järgi.