Laevameeskonda tervitasid miinisadamas mereväe ülem, kaitseväe orkester, lähedased ja külalised.

Pidulikul rivistusel said Admiral Cowani meeskonnaliikmed Eesti mereväe NATO kontingendi medalid ja sõled.

Mereväe ülem mereväekapten Sten Sepper ütles Admiral Cowani meeskonnale, et temani jõudnud tagasiside eestlaste teenistuse kohta NATO 1. miinitõrjegrupid on olnud väga positiivne. Samuti tänas meeskonda tubli teenistuse eest ja nende lähedasi toetuse eest miinijahtija Admiral Cowan komandör vanemleitnant Tanel Leetna.

Tänavu augustis alanud teenistuse jooksul NATO 1. miinitõrjegrupis on miinijahtija Admiral Cowan osalenud mitmel rahvusvahelisel õppusel ja harjutusel, millest suurimateks olid NATO õppused Trident Juncture ja Northern Coasts. Miinijahtijal Admiral Cowan teenisid alates aprillist ka kolm ajateenijat, kes möödunud nädalavahetusel reservi arvati.

Lisaks tavapärasele teenistusele Läänemerel viis seekordne operatsioon NATO 1. miinitõrjegrupi ka Põhjamerele, Vahemerele ja Atlandi ookeanile. Seitsmest laevast koosnevat NATO 1. miinitõrjegruppi juhtis tänavu Hollandi mereväe kaptenleitnant Peter Bergen Henegouwen. Grupp külastas teenistuse jooksul sadamaid Belgias, Saksamaal, Hollandis, Taanis, Prantsusmaal, Hispaanias, Portugalis ja Ühendkuningriigis.

Merevägi on kaitseväe üks pikemaaegsemaid ja järjepidevamaid panustajaid NATO operatsioonidesse. Erinevate laevadega on NATO miinitõrjegruppides osaletud juba üle kümne aasta. 2016. aastal asuvad NATO 1. miinitõrjegrupi teenistusse lisaks miinijahtijale ka kolm staabiohvitseri, kellest üks asub grupi etteotsa. 2017. aasta esimeseks poolaastaks võtab Eesti mereväelastest koosnev staap üle kogu NATO 1. miinitõrjegrupi juhtimise.