Filmigrupp oli 120 kilomeetri kaugusel Mordva pealinnast Saranskist lõpetanud ersade palvepäeva Rasken Ozksi filmimise, kui kaks kohaliku siseasjade osakonna töötajat nõudsid, et grupi liikmed tuleksid koos nendega jaoskonda, teatas filmigrupi juht, filoloogiaõppejõud Indrek Särg.

Miilitsad väitsid, et Venemaal on videosalvestiste tegemine ilma loata keelatud. Kui dokumentide kontrollimisel selgus, et operaator Mare Albri pass oli jäänud grupi peatuskohta Saranskisse, eskorditi Särg, Albri ja helirežissöör Taisto Uuslail kohalikku Bolšoje Ignatovo siseasjade osakonda, vahendab ETV24.

Särje sõnul kuulati gruppi mitu tundi üle ja ähvardati korduvalt. Filmigrupp vabanes alles laupäeva õhtul pärast seda, kui oli helistanud mõjukatele sõpradele.

“Arvame, et kinnipidamise põhjuseks oli see, et ersade seekordsel pühal toimus konflikt kohalike venemeelsete võimude ja rahvusliku liikumise tegelaste vahel ning rahvas lõhenes ning enamus toetas rahvusliku liikumise tegelasi eesotsas Grigori Mussaljoviga,” nentis Särg. “Meie olime seda sündmust filminud ning võimud lootsid salvestised meie käest konfiskeerida.”