“Venemaa mängib oma õhujõudude provokatiivse tegevusega sõna otseses mõttes “vene ruletti”, mis võib ühel hetkel lõppeda kurbade ja ettenägematute tagajärgedega,” ütles Mihkelson. Tema hinnangul võinuks lahkuv nädal halbade asjaolude kokkulangemisel muuta Läänemere USA ja Venemaa sõjajõudude kokkupõrkekohaks, teatas riigikogu pressiteenistus.

Mihkelson tõi esile tõsist ohtu esile kutsunud vahejuhtumid, mil lisaks ülimadalatele ülelendudele USA hävitajast Donald Cook, rullis SU27 ennast neljapäeval üle USA luurelennuki RC135.

„Vene õhujõudude provokatsioonid kahjuks vaid veenavad, kui agressiivne on tänane Venemaa ning igasugune jutt mingist sisukast dialoogist täna on tühi kõmin enne selliste provokatsioonide lõppemist,“ ütles Mihkelson.
Mihkelson rõhutas, et teisalt peaks Vene õhujõudude tegevus veelkord kinnitama, kui oluline on Balti riikides liitlaste kohalolek. Tema hinnangul muudaks see venelaste A2/AD võimekuse ehk meile ligipääsu piiramise oluliselt auklikumaks.

Mihkelson ütles, et eeloleval teisipäeval avaldab riigikogu riigikaitsekomisjon oma avalikul istungil kaitseuuringute keskuselt tellitud raporti strateegilise tasakaalu olukorrast meie regioonis ning mida peaks NATO tegema selle muutmiseks. Riigikaitsekomisjoni enda raport NATO heidutuse hetkeseisust valmib mai alguses.