Ehkki ENPA on varemgi vastu võtnud resolutsioone ja soovitusi Venemaa valitsusele, ei ole need seni andnud märgatavaid tulemusi ning Tšetšeenias on jätkuvalt probleeme inimõiguste ja kodanikuvabadustega, valitseb karistamatuse õhkkond ja üldine õigusetuse küsimus on jätkuvalt väga aktuaalne, rääkis Mihkelson reedel ajakirjanikele.

Mihkelsoni sõnul üritas Vene delegatsioon nii ENPA komiteedes kui ka assamblee lõpparutelul ja resolutsiooni kinnitamisel esitada muudatusettepanekuid, millega püüdsid kustutada neile liiga teravaid või nende hinnangul tõele mittevastavaid punkte.

Siiski toetas assamblee küllalt kindla häälteenamusega neljapäeval Strasbourg’is toimunud ENPA istungil kolme Tšetšeeniat puudutavat raportit, mis puudutasid poliitikat, inimõigusi ning humanitaarolukorda.

“Eriti hea meel on, et selge toetuse leidis projekt, mis puudutas inimõiguste olukorda Tšetšeenias, sest seal viitavad kõik vastuvõetud punktid asjaolule, et Venemaa võimud ei ole teinud piisavalt palju, stabiliseerimaks Tšetšeeniat poliitiliste meetmetega ning parandamaks inimõiguste olukorda mingilgi määral,” leidis Mihkelson.

Arvestades varasemaid resolutsioone ja arutelusid ENPA-s, pole Mihkelsoni sõnul kindlasti aktuaalne ja esmane aruteluküsimus Tšetšeenia rahva enesemääratlemine. “See pole kindlasti päevakorrast täiesti maas, aga antud hetke arvestades on oluline, et astutaks reaalseid samme konflikti rahumeelse lahendamise suunas,” ütles ta.

Väliskomisjoni esimees pidas esmatähtsaks Venemaa jõudmist arusaamale, et konfliktil pole sõjalist lahendust. “Kindlasti tuleb teha kõik selleks, et leida võimalusi poliitiliseks stabiliseerimiseks ja leida võimalusi kõigekülgseteks läbirääkimisteks,” rõhutas ta.

Res Publicasse kuuluva Mihkelsoni hinnangul on lõpptulemus igati positiivne. Samuti ENPA istungil osalenud, saadikuühenduse “Inimõiguste kaitseks Tšetšeenis” isamaaliitlasest liidri Andres Herkeli hinnangul oli aga poliitiline raport oodatust nõrgem, eelkõige just Tšetšeenia enesemääratluse küsimuse tõttu. Tema selle hääletamisel ei osalenud.