Taoline Eesti NSV vaimus, üksnes venekeelne ning Mari Eli vabariigi administratsiooni markeeringuga dokumendile antuid allkiri on sisuliselt võrdne Eesti omariikluse mahasalgamisega, nendib Mihkelson.

„Kuidas on võimalik, et Eesti Vabariigi Valitsuse liige annab allkirja mõttele, et meie taasiseseisvumine 20. sajandi lõpul oli suur kataklüsm ehk õnnetus.”

Sisuliselt annab memorandum Mihkelsoni sõnul alust Venemaa-poolseks käsitluseks, et Eesti valitsus on loobunud Mari Eli probleemi tõstatamisest. „Vähemalt puudub peaminister Andrus Ansipi valitsusel peale taolisi avaldusi tõsiseltvõetavus.”

Kui peaminister Andrus Ansip peab lugu Eesti rahvuslikest huvidest ja väärtustest, siis on ta ainus võimalus eksimuse teinud minister vabastada.

Mailis Reps augustis Marimaal allkirjastatud memorandum tekitas riigikogu väliskomisjonis küsimuse, miks selline sisutühi paber üldse koostati.

Reformierakondlasest Välisminister Urmas Paet ütles Postimehele, et dokumendile viidates saab edaspidi aidata kaasa Marimaa kultuuri arengule. „Suheldes sealsete võimukandjatega, võiks olla see üks dokument, millele viidata, et oleme aktiivsed mari kultuuri eest seisjad. Seda dokumenti võib vaadata ka positiivse nurga alt.”