"Eesti presidendivalimisteni on jäänud loetud päevad. Eeloleval esmaspäeval teeb riigikogu oma otsuse. Valik on kahe kandidaadi vahel. Ilves või Tarand. Meie põhiseaduses sätestatu alusel on selge, et ühel nendest on tänase seisuga kindel edumaa. Kuid kõik otsustatakse ikkagi riigikogus, 29. augustil," kirjutab Mihkelson oma blogis.

"Erakondade demokraatlikult määratletud toetus ei tohiks kindlasti mõjutada presidendikandidaatide debatti. Paraku on just see viimane olnud siiani kuidagi konarlik, lohakas ning kohati isegi klounaadne. Kuidas on võimalik, et meie riigi presidendiks kandideerival poliitikul pole pakkuda isegi programmi. Jutt riigipea otsevalimisest ja ametiajast pole ju programm. See on formaalsus, mitte sisu," märgib riigikogulane.

Mihkelson meenutab, et alles äsja mõtlesime läbi viimase 20 aasta rännaku ning seetõttu on enam kui paslik aeg vaadata julgemalt tulevikku. "Presidendikandidaatide debatt on ju visioonide pakkumiseks suurepäraseks võimaluseks," leiab ta.

"Ma usun, et seda lünka annab veel täita. Laupäevane debatt ETVs peaks minu lootustes keskenduma just eeskätt sisuteemadele ja vähem tsirkusele. Suur roll on siin nii kandidaatidel kui ka mõistagi ajakirjanikel.

Palju on räägitud sellest, et meie presidendil pole justkui võimu ega volitusi. Jah, Eesti on parlamentaarne, kuid samas ka tugeva kodanikuühiskonna poole pürgiv riik. Seepärast ei saa presidendi rolli kaugeltki alahinnata. President Lennart Meri julge visioonimeelsus ja rahvusvaheliste suhete peen tunnetamine seadis standardi, mille poole on alati intellektuaalselt põnev pürgida. See peaks innustama ka tänaseid kandidaate."

Mihkelsoni sõnul ootaks ta kandidaatidelt hästi argumenteeritud ning avatud perspektiiviga nägemust Eesti arengutest ja prioriteetidest. Ja seda nii sise- kui välispoliitikas. "Me võime küll otsati rahul olla saavutatuga, kuid väga palju on veel teha. Mis on see nn suur vaade Eesti arengule? Kasvõi lähema viie aasta jooksul, parem kui kümnendi vältel?" kirjutab Mihkelson ja lisab, et riigikogu väliskomisjoni esimehena on ta üllatunud, et presidendikandidaatide senises debatis on peaaegu puudunud välispoliitiline tahk.