Rootsi valitsus võttis neljapäeval vastu otsuse tunnustada Palestiina riiki, teatas välisminister Margot Wallström neljapäeval antud pressikonverentsil.

„Peamine põhjus on, et valitsus leiab, et rahvusvahelise õiguse kriteeriumid Palestiina riigi tunnustamiseks on täidetud. On olemas territoorium, on olemas elanikkond ja on olemas valitsus,“ ütles Rootsi välisminister pressikonverentsil.

Mihkelsoni hinnangul ei peaks Eesti aga oma poliitikat Palestiina küsimuses Rootsi eeskujul muutma.

„Rootsi valitsuse otsus on eeskätt seotud sisepoliitikaga, sotsiaaldemokraatide valimiseelse lubadusega. Seda põhjendatakse lootusega, et Palestiina tunnustamine annab neile justkui võrdsema positsiooni Iisraeliga. Kahjuks on selles siiski rohkem soovmõtlemist. Palestiina tunnistamisprotsess algas juba 1980ndatel aastatel, ometi pole see toonud suurt murrangut rahuprotsessis,“ nentis Mihkelson.

„Eesti huvides on Palestiina edenemine regioonis stabiilsust ja rahu tagavaks riigiks, kuid selle eelduseks on Palestiina eliidi seesugune sihikindlalt elluviidav poliitika, Iisraeli valmisolek seda aktsepteerida ning laiemalt araabia maailma huvi rahu saavutamiseks. Alles seejärel või selle protsessi sees võiks Palestiina tunnustamine aidata kaasa loodetud tulemusele,“ lisas väliskomisjoni esimees.

Kaitseminister Sven Mikser ütles hiljuti, et Eesti valitsus ei ole Palestiina tunnustamist kabinetiistungitel arutanud. Selle põhjuseks on tema sõnul nii see, et Palestiinal ei ole veel kõiki riigi tunnuseid, kui ka see, et Eesti soovib käituda rahvusvahelistes suhetes vastutustundlikult.