"2018. aasta on Eestile väga tähenduslik. Mõistagi on esmaoluliseks sündmuseks meie vabariigi 100. sünniaastapäev. Vabariigi suur sünnipäev annab minu meelest suurema võimaluse Eesti tutvustamiseks või ka intrigeerivate ideede levitamiseks, kui pelgalt kuus kuud kestev ja kolmikjuhtimise üheks osaks olev eesistumine Euroopa Liidus," sõnas Mihkelson.

Kes lugejatest teab, et praegu on ELi eesistuja Holland?
Marko Mihkelson

Mihkelsoni sõnul tuleb silmas pidada, et pärast Lissaboni lepingu jõustumist 2009. aastal on liikmesriikide roll eesistujamaana oluliselt vähenenud ning ka võimalused oma suuri ideid teostada piiratud. "Kes lugejatest teab, et praegu on ELi eesistuja Holland? Aga see ei tähenda, et me ei peaks võtma sihiks eduka eesistumise, sealhulgas meile olulisemate teemade vedamisel või rõhutamisel ning püüdma koostöös Suurbritannia ja Bulgaariaga (kolmiku teised osapooled) ka miskit ellu kutsuda," sõnas Mihkelson.

"Minu meelest annab ELi eesistumine suure võimaluse meie inimeste arendamiseks ning nende vajalike rahvusvaheliste oskuste ja kogemuste saamiseks. See on kõva kapital, mis ei kao kuue kuu järel, vaid aitab Eestil olla rahvusvahelises konkurentsis edukam. Seega panustame eeskätt oma inimestesse."

Mihkelsoni sõnul käib arutelu eesistumise põhiteemade üle jubanii Eestis kui ka töökohtumistel Suurbritannia, Bulgaaria ja Euroopa Komisjoniga. "Praegune dünaamika Euroopa Liidus on kõike muud, kui positiivne," nentis ta. Rände- ja võlakriisi mõjud on juba praegu tekitanud tõsiseid mõrasid Euroopas, Suurbritannia eeldatavalt sellel suvel asetleidev eurreferendum võib lisada veel täiendavat umbusku ühenduse koostoimese. "Seepärast on täna ja ilmselt ka 2018. aasta alguses meile eluliselt oluline, et me suudaks panustada piisavalt nendesse jõupingutustesse, mis pööraksid Euroopa Liitu tagasi lagunemisohtlikult teelt. Selle osaks on ka strateegilisem ja jõulisem välis- ja julgeolekupoliitika, kaasa arvatud nii ida kui lõuna suunal," lisas Mihkelson.

Kas ja kui palju üldse võidab sellisest maksuvormist innovaatiline ja tark majandus? Sama hästi võiksime pakkuda Euroopale välja mõtte proportsionaalsest tulumaksust.
Marko Mihkelson

"Mis puudutab Kallase ideed, siis kindlasti on praegu just õige aeg intrigeerivamate mõtete väljakäimiseks. Ja seda isegi mitte üksnes eesistumist silmas pidades. Eesti peaks olema aktiivne, avatud ja innovaatiline kogu aeg," sõnas Mihkelson.

Teisalt peab ta maksuteemasid Euroopas tundlikuks küsimuseks. "Need on ikkagi riikide sisepoliitiline pärusmaa ja ei käi päris kokku rahvusriikide ühenduse mõttega. Pole ju meilegi väga meeldinud, kui selle sama ettevõtluse tulumaksu teemadel on meile korduvalt näpuga näidatud. Pealegi on meie sisedebatis täna põhjusega esitatud küsimus - kas ja kui palju üldse võidab sellisest maksuvormist innovaatiline ja tark majandus? Sama hästi võiksime pakkuda Euroopale välja mõtte proportsionaalsest tulumaksust.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon on juba kuulanud meie eesistumise ettevalmistusi ka teemade osas. Siinkohal teen ettepaneku, et lähikuudel võiksid nii ajakirjandus kui erakonnad üles võtta laiema poliitilise debati seoses arengutega meile nii olulises ühenduses. See oleks parim sõel põnevate ja jagatud ideede tekkimiseks," ütles Mihkelson kokkuvõtteks.