“Tänaseks on võib-olla üldine arusaam, et tulevane president peaks tulema konservatiivide või paremtsentristilike jõudude esindajana mõnest Euroopa väikeriigist ja välisministri positsioon võiks kuuluda sotsialistidele või sotsiaaldemokraatidele ning tulla mõnest EL suuremast liikmesriigist,” rääkis Mihkelson ERR Uudiste vahendusel.

Peamiste favoriitidena nimetatud Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker, Belgia peaminister Herman van Rompuy ja Hollandi peaminister Jan Peter Balkenende on kõik paremtsentristid.

EL välisministri koha täitjana on Mihkelsoni sõnul enim räägitud Briti välisminister David Milibandist, kes küll on oma kandidatuuri taandanud, kuid pole välistatud, et talle tehakse uus ettepanek. Teiste kandidatuuridena võivad homme EL ülemkogul kõne alla tulla Itaalia ja Hispaania välisministrid.

Mihkelson märkis, et Toomas Hendrik Ilvese kandidatuuri väljakäimine EL presidendi kohale peab silmas kaugemaid eesmärke ning ilmselt tekivad Ilvesel paremad šansid tulevikus.
“Ega neid ametikohti ei määrata eluks ajaks. On oluline, et meil oleks arvestatav kandidaat ka tulevikus olemas,” rääkis ta.