“Arvan, et see otsus tuli Medvedevi kutsega seoses, ja ma arvan, et president on oma otsuse tegemisel kaalunud nii selle sammu plusse kui ka miinuseid,” ütles Mihkelson Delfile.

“Kahju ainult, et nii nagu 2005. aastalgi, ei olnud Balti riikide juhtide seas selles küsimuses üksmeelt,” viitas Mihkelson Leedu presidendile, kes on teatanud, et ta sel päeval Moskvas ei viibi, samas kui Läti ja Eesti riigipead lubavad kohal olla.

Mihkelsoni sõnul on Eesti jaoks ühe Euroopa Liidu liikmena oluline tähistada solidaarselt teiste Euroopa Liidu riikidega Teise maailmasõjaga seotud tähtpäevi. “Seda ei maksa üle tähtsustada. Kui keegi arvab, et Ilvese kohalolek põhimõtteliselt muudab Eesti-Vene suhteid, siis ma paraku küll kahtlen selles.”

Mis puutub Mihkelsoni tõdemusse, et Ilves ei peaks minema, kui Moskva tänavad ehitakse Stalini plakatitega, siis pole ta oma arvamust muutnud.

“Jään oma seisukoha juurde, et Stalini portreega plakatid pole kohased. Moskva linn on mõista andnud, et Stalini plakatid ikkagi pannakse üles. Tegu on esimese korraga pärast Nõukogude Liidu lagunemist, kus ametlikult pannakse üles Stalinit heroiseerivaid materjale. Põhjendus, et linn ei saa veteranidele ära öelda, ei kõla usutavalt.”

Mihkelsoni sõnul tuleks Venemaal destaliniseerida oma suhtumine nii ajaloosse kui ka tänasesse päeva.