“Tõelist vabaduse väärtust suudavad mõista üksnes need, kes on julgenud heita ahelad ning võidelda oma vabaduse nimel,” ütles Mihkelson.

Tema sõnul pole kõigil õnnestunud ennast vabaks võidelda ja mitte kõik pole suutnud vabaduse rasket koormat kanda. “Eesti on õnnelik riik. Eesti teab, mida tähendab vabadus ning kuidas seda võita. Eesti teab, mida tähendab vabadust kaotada. Kuid Eesti teab, kuidas ka ahelates vabaks jääda ning vabadus ikkagi tagasi võita,” sõnas Mihkelson.

Tema hinnangul on väikeriik, mis on suurte tapatalgute kiuste suutnud püsida 90 aastat, tegelikult suur riik.

“Rahvas, kes on suutnud vintsutustest võitjana välja tulla, on väärt püsimist. Eesti riik ja rahvas on vaba ja õnnelik,” lausus Mihkelson.

Tema sõnul jääme me vabadeks ja õnnelikeks vaid siis, kui me ei unusta oma esivanemate julgust ja sangarlikkust — meie tänane õnn ja vabadus on võidetud nende vere ning ohvrite hinnaga.

“Sageli on kuulda, et 1991. aastal taastasime oma iseseisvuse ilma ühegi veretilgata. Jah, toonaste päevade mõistes on see õige. Kuid meil poleks olnud midagi taastada, kui poleks olnud ennastsalgavust Vabadussõjas, kangelaslikkust Sinimägedes, metsavendade võitlust, ellujäämist Siberi vangilaagrites ning lõppeks Nõukogude vaimuvintsutustes püsimajäämist,” rääkis ta.

“Au nendele, kes kannatasid ja langesid meie tänase vabaduse ja õnne nimel!”