"Andrei Illarionov on üks nendest analüütikutest, kes julgeb olla oma väljaütlemistes tavapärasest jõulisem ning sõnakam," tõdes Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul ei puuduta see üksnes viimast aastat. "Tean teda ise juba 20 aastat ning mulle on ta alati silma jäänud argumenteeritud otsekohesusega," kiitis Mihkelson Illarionovit.

Mihkelson lisas, et majandusteadlasena on faktide analüüs kindlasti Illarionovi tugev külg, mistõttu enamalt jaolt on tema ennustused ka põhinenud sügaval teematundmisel.

Andrei Illarionov on viimaste kuude jooksul hinnanud seda, mida võtab Venemaa ette Ukrainas ning Euroopas laiemalt.

Putini adminisratsiooni karm kriitik Illarionov on prognoosinud Ukraina sõja eri etappe, näiteks arvas ta õigesti ära, et Kreml okupeerib Krimmi.

Samas leidis Mihkelson, et Illarionovi seisukohad Ukraina küsimuses on olnud väga sarnased nendele hoiakutele ja ennutustele, mida on käsitletud ka meie enda avalikus debatis ja sesosas polegi midagi üllatavat.

"Kui keegi soovib Venemaa juhtkonna tegevust kasvõi osaliseltki ette ennustada, peab tundma sügavuti Venemaa ajalugu ning tunnetama sealset mõttelaadi," ütles Mihkelson. "Seda tajub Illarionov väga hästi ning see peegeldub ka tema analüüsides."

Mihkelsoni sõnul tuleb siiski silmas pidada, et analüütikute roll on teinekord ka tähelepanu tekitada, mistõttu mõned ennustused või arvamused võivad olla ka teadlikult provotseerivad.

"Igatahes on Illarionov üks nendest, kelle mõttekäike ja väljaütlemisi tasub meil jälgida," soovitas Mihkelson.

Illarionov on peaesineja sel neljapäeval Tallinnas Avatud Eesti Fondi korraldataval konverentsil.