“Esiteks. Tallinna linnapea on väitnud, et 1,5 miljonit eurot ei olnud mõeldud talle valimiskampaania läbiviimiseks, vaid Andrei Pervozvannõi fond eraldas selle Lasnamäe kiriku ehitamiseks. Samas Andrei Pervozvannõi fondi koduleheküljel, kus on nimetatud kõiki fondi projekte nii Venemaal kui ka mujal (Türgis, Iisraelis, Serbias jne), ei leidu ühtegi projekti, mis on seotud Tallinna õigeusukiriku ehitamisega. Milles siis on asi? Kas Edgar Savisaar eksitab avalikkust ja tegemist ei ole nimetatud fondi eraldatud rahadega või hoopis eksitab fond avalikkust ja lisaks avalikustatud projektidele on tal veel mingisugune salajane agenda ja seda toetavad projektid?” küsis Lotman.

Lotman soovib veel ära märkida, et rahastamisega seotud skandaal on fondi leheküljel küll kajastatud, pressiteates, milles fond väljendab oma nördimust Savisaare tagakiusamise üle. “See avaldus on märkimisväärne oma ebatäpsuses Eesti asjades (avaldus vihjab, et õigeusu toetamine on Eestis kriminaalselt karistatav), ent ka erilises ettevaatlikkuses oma tegevuse osas: kusagil ei ole selgelt välja öeldud, et fond toetab kiriku ehitamist,” lausus Lotman.

Teine Lotmani küsimus on suunatud ennekõike Edgar Savisaarele, kes kommenteerides asjaolu, et kolmandik summast pidi tulema sularahana, väitis, et tegemist on kirikuliste tehtud annetustega: „Pidasin silmas sularaha annetusi, mida sellistel puhkudel sageli kasutatakse.” “Nüüd minu küsimus: missuguses Venemaa õigeusukirikus tehakse sularahaannetusi eurodes?”

Sel laupäeval toimuvale Lasnamäe õigeusu kiriku risti pühitsemisele tuleb ka Moskva delegatsioon eesotsas Venemaa raudtee juhi Vladimir Jakuniniga, kes sattus koos Tallinna linnapea Edgar Savisaarega eelmise aasta lõpul idarahaskandaali.