„Tegemist ei ole esimese korraga, kui Keskerakond taolise seadusmuudatusega välja tuleb, kuid tegemist on mitmeti täiendatud ettepanekuga, mis meie hinnangul aitaks selgelt lahendada korteriühistute ja nende liikmete vahelisi tüliküsimusi. Eelnõuga luuakse kohalikesse omavalitsustesse korteriühistu vaidluse lahendamise komisjon, mis oleks omamoodi vaheorganiks kohtute ja korteriühistute vahel,“ selgitas riigikogu majanduskomisjoni liige Mihhail Korb.

Korbi sõnul on majaelanikud seni oma õiguste kaitseks pöördunud kohtusse, kuid kohtus käimine on teatavasti pikaajaline ja kulukas protsess. Korteriühistu liikmel võivad puududa kohtus käimiseks ka piisavad rahalised vahendid, mistõttu võib isik jätta kohtusse pöördumata ja seetõttu jääda ilma ka oma õiguste kaitsest.

„Siinkohal tulebki appi meie loodav komisjoni. Tegemist on odavama ning kiirema lahendusega, mille ülesandeks on kaitsta korteriühistu liikmeid. Eelnõuga luuakse korteriühistu vaidluse lahendamise komisjon Tallinnasse, Tartusse, Pärnu ja Jõhvi ning nende vahel jagatakse ära ülejäänud Eesti piirkonnad. Sellega tagame, et kogu Eesti oleks kaetud. Olen sel teemal vestelnud mitmete korteriühistute esindajatega ja ka nemad on selle mõtte heaks kiitnud. Kõige tähtsam on, et luues vaheorgani kohtute ja ühistute vahele, aitame konflikte senisest tõhusamalt lahendada,“ lõpetas Korb.

Veebruarikuu seisuga oli äriregistri andmetel registreeritud korteriühistuid Eestis 10 849. Järgnevatel aastatel suureneb registreeritud korteriühistute arv aga veelgi, kui 2018. aastal jõustub korteriomandi- ja korteriühistuseadus ning kaotatakse täielikult ära korteriühisus.