Kõlvarti sõnul pole olemasolevad regulatsioonid piisavad, et ohjeldada peaaegu ööpäevaringselt alkoholiga kauplevate baaride tegevust.

"See ei puuduta suuremat osa baare, küll aga neid baare, mille ärimudel soosib lõputut alkoholitarbimist," ütles linnapea. "Me näeme, et alkoholi müügiaja ja korrarikkumiste vahel on selge seos ja ööbaaride läheduses elavad inimesed kannatavad."

Kõlvarti sõnul on võimalik alkoholi kättesaadavust vähendada nii ajas kui ruumis. Olemasoleva seadusandluse raames võimalik lühendada nii alkoholimüügi aega meelelahutuskohtades, aga ka nõuda, et alkoholipoed paikneks laste- ja haridusasutustest kaugemal.

"Minu hinnangul peaks Tallinn keelama alkoholikaupluste tegevuse lasteasutustest lähemal kui 150 meetrit," selgitas Kõlvart.

Linnapea lisas, et lapsed ei pea kooli läheduses puutuma kokku alkoholi ostvate inimestega. "Ka on meil ettepanek, et alates juunist lubada meelelahutusasutustes müüa alkoholi tööpäevadele eelnevatel öödel kella 2-ni ja puhkepäevadele eelnevatel öödel kella 3-ni," ütles Kõlvart.

Kõlvart osutas, et Tallinn vajab abi ka seadusandjalt, sest olemasolev seaduseruum ei võimalda piirata hommikust müüki.

"Praegune on seadustes lünk ja nii võib alustada alkoholimüügiga niipea, kui öörahu juba lõpeb ehk kell 6-7 hommikul," mainis Kõlvart. "Mul on raske pidada hommikul kella seitsmest alkoholimüüki vajalikuks ja normaalseks ettevõtluseks."

Linnapea hinnangul on võimalik neid piiranguid rakendada nõnda, et turism ei kannata. Alkoholimüügile meelelahutusasutustes on sarnased kellaajalised piirangud kehtestatud nii Soomes, Rootsis, Norras, Ühendkuningriigis kui ka paljudes turistide seas populaarsetes linnades nagu Rooma või Dubrovnik.

Põhja prefektuuri Kesklinna politseijaoskonna juhi Kaido Saarniidu sõnul näitavad erinevad uuringud, et piirangutel on positiivne mõju turvalisusele.

"Teiste riikide praktikad kinnitavad, et kui meelelahutusasutustes lõppeb alkoholimüük varem ära, siis väheneb ka õigusrikkumiste ja õnnetuste arv. Alkoholijoobes inimene paneb suurema tõenäosusega toime õigusrikkumise ning tal on kõrgem risk langeda ise kuriteo või õnnetuse ohvriks. Müügipiirangud võiksid neid ohte maandada, sest nii ennetame alkoholi ületarbimist, mis on kurja juur," ütles jaoskonna juht Saarniit.

Tallinnas saab politsei ööpäeva jooksul keskmiselt 65 väljakutset, millest umbes 20 ehk ligikaudu kolmandiku põhjuseks on kaklus või joobes inimene. Vanalinna tehtavatest väljakutsetest moodustavad aga kaklused või joobes inimesed üle poole.