Gazeta.ee reporter võttis ühendust president Ilvesega intervjuu teinud ajakirjanik Tim Whewelliga ning palus mehel kommenteerida presidendi kantselei avaldust. Ajakirjanik ütles gazeta.ee-le, et suhtles president Ilvesega inglise keeles, lükates ümber presidendi kantselei väite, et Ilvese poolt välja öeldud lause oli valesti tõlgitud.

Tim Whewell saatis ajakirjanikule segadust tekitanud intervjuu osast stenogrammi, kus on näha nii ajakirjaniku küsimused kui ka presidendi vastused.

“See stsenogramm on sellest osast, kus küsisin presidendilt, miks ta ei räägi vene keelt, suure osa Eestis elavate elanike emakeelt,” selgitas Whewell.

Ilves: Need inimesed on siin elanud ja ei räägi eesti keelt. Mina õppisin eesti keele ära, elamata Eestis. Ma räägin eesti keeles, ainsas Eesti riigikeeles ja ma räägin seda hästi. Põhjus vene keeles rääkimiseks on sama suur kui inglise keele, urdi või jaapani keele rääkimiseks sellepärast, et Eesti riigikeel on eesti keel. Kui te hakkate rääkima oma riigis mõnes teises keeles ainult sellepärast, et riiki on sissesõitnud keele mitte rääkijad, on teil tõsine probleem.

Whewell: Kuid teile, kui Eesti presidendile, oleks ju normaalne, kui prooviksite rääkida keelt, mida räägivad kolmandik riigis elavatest elanikest?

Ilves: No, kui vaadata statistikat, siis need inimesed räägivad eesti keelt. Ei, see ei ole õige. See tähendaks 50-aastase okupatsiooni aktsepteerimist.

Whewell: See lihtsalt võimaldaks suhelda inimestega, kelle president te olete, nende emakeeles.

Ilves: No kui nad minu poolt hääletasid, siis on nad Eesti kodanikud ja oskavad eesti keelt. Ma ei taha seda teemat arutada… see ei ole probleem. Venemaal elab 140 miljonit inimest, kes räägivad vene keelt. Eestis elab miljon inimest, kes räägivad eesti keeles ning see on ainuke koht maailmas, kus seda keelt rääkida saab. Ma arvan, et ütlete, et see pole tähtis…. Kui minu seitsme aastane laps haiglasse sattus ning arst ei suutnud temaga eesti keeles rääkida, kas suudate seda endale ette kujutada? Ei tea, kas teil lapsi on… aga kui teie laps satuks haiglasse ja arst ei suudaks temaga riigikeeles vestelda. Kas see on normaalne? Mina nii ei arva.