Kas see on juba kindel, et Andrus Ansip läheb Euroopa Komisjoni volinikuks?

Kindlat ei ole siin midagi, aga mina arvan, et ta on hea kandidaat. Neid kandidaate võib kindlasti olla veel, kui Ansip ütleb, et ta ei taha minna. Andrus Ansip oma kogemuste, sidemete, maine ja töövõimega on kindlasti täna Eesti kõige tõsisem kandidaat sellele kohale.

Kes Reformierakonna uueks esimeheks saab?

See, kelle erakonna üldkogu selleks valib.

Pakkuge mõned nimed, kes võiksid olla kandidaadid?

Neid kandidaate on palju. Olen hoidunud nende pakkumisest, sest nutikamad inimesed on öelnud, et alati, kui mingid nimed tulevad, algab harjutus Jooksev Poliitik. Skandaalid on paljuski ka selle tõttu tabanud, et mõne arvamusliidri arvates on Kristen Michal, Keit Pentus või keegi kolmas olnud võimalik peaministrikandidaat ja seetõttu on hea nende kallal saagida. Ma nimesid täna ei ütle. Reformierakonna liikmed teevad valiku, mis on Reformierakonna ideede ja programmi ja meeskonna 2015. aasta valimistele viimiseks parim.

Millisel aastal kandideerite teie Reformierakonna esimeheks?

Kui selleks kunagi vajadus peaks kerkima, siis seda ma teen. Ärge teie sellele mõeldes kaotage ühegi öö und, mina ka ei kaota. See ei ole minu elueesmärk.

Kas teie olete siin Reformierakonna fraktsioonis või mujal Reformierakonnas kuulnud nähtusest nimega Alijevite perekond?

Reformierakonnast ma seda kuulnud ei ole, aga poliitkoridoridest olen seda kuulnud küll. Olen ka täiesti avalikult oma nime all ajakirjanikele vihjanud, kust see jutt minu arvates pärineb. Olgu siis öeldud, et minu meelest pärineb see jutt väga selgelt nendest allikatest, kelle huvi on näidata Reformierakonnas mingisugust lõhet. Nutikamad inimesed saavad ise aru.

Kas teie poliitilised konkurendid väljastpoolt Reformierakonda on Kaja ja Siim Kallase laimamiseks taolise nimetuse välja mõelnud?

Jah, seda ma just vihjasingi. Poliitikas ikka pannakse selliseid märke, poliitikas praktiliselt polegi vähegi kaalukamat inimest, kellele poleks üritatud kaigast kodarasse lükata. Mina täna ütlen, et Kaja ja Siim on selgelt Reformierakonna meeskonnas, sinna vahet tekitada on pingutamine. Aga eks konkurendid ikka pingutavad, see on nende töö näidata, et Reformierakond on killustunud. See pole saladus, et Keskerakonna ja IRLi reitingulangus olid hästi palju seotud sellega, et algasid sisetülid. Kui on väline surve, siis valijad ja meeskond koonduvad. Kohe, kui minnakse seesmiselt lõhki, on erakonna reiting ka läinud.

Praeguste reitingute järgi jäävad Reformierakonnast kümmekond riigikogu liiget ja paljud valitsuse palgal olijad peale valimisi tööta. Kas see ei tekita tõesti mingeid pingeid?

Poliitika ei olegi igavene. Vahel läheb valimistel paremini, vahel mitte. Sellega arvestavad kõik. See, et igaüks peab olema tugev oma valimisringkonnas oma valijate jaoks ja erakond tervikuna oma valijate kaitsel, on ka kõigile selge. Erakond saab olla tugev vaid ühe meeskonnana või kõik kaotavad. Mingit muud varianti pole. See on erakonnas kõigile selge. Kui keegi tahab proovida mingit teist metoodikat, olla teiste arvelt ise edukas nii, et teised kaotavad, siis see ei ole poliitika ajaloos väga pikalt edu valem olnud. Kas võidetakse koos või kaotatakse igaüks eraldi. On paratamatu, et alati jääb mõni inimene riigikogust välja. Mina ei ole aga näinud seda, et keegi kauaks töötuks jääks.