Tartumaa piirkonnapolitseinik Alik Säde tõdes, et metsaloomaga seotud kokkupõrgete kasv on märgatav just sügisehakul ja eeskätt hommikul ja õhtul. „Üheltpoolt on põtrade, kitsede ja hirvede senisest aktiivsema liikumise põhjuseks jooksuaeg, teisalt aga peavad autojuhid samal ajal kohanema järjest halveneva nähtavusega, raskemaks muutuvate teeoludega, lüheneva päeva ja sajuste ilmadega,“ lisas Säde.

Piirkonnapolitseinik tunnistab, et paraku ei ole metsloomaga kokkupõrke vältimiseks juhtidele tasku pista ühtegi head ja raudkindlalt toimivat retsepti. „Sestap peaksid autojuhid olema metsade vahel maanteel sõites eriti tähelepanelikud ootamatult teele ilmuvate loomade suhtes ja seda eriti päikesetõusu- ja loojangu ajal. Samavõrd suurt tähelepanu tuleb juhtidel üles näidata ka kohtades, mis on metsloomade hoiatusmärgiga tähistatud. See tähendab, et nende märkide mõjualas tuleks sõidukiirust alandada. Nii jõuab looma märganuna veel reageerida ja pidurdada“, lisas ta.

Samas tõdes staažikas politseinik aga sedagi, et kõik metsloomade ülekäigukohad ei ole sugugi mitte liiklusmärkidega tähistatud. Arvestada võiks sellegagi, et kui tee kõrval on näha üht looma, siis tasub juba hoogu maha võtta. Karjas võib olla hulk loomi ning jälgides ühe tegevust ei pruugi te märgata, et hoopis mõni teine peidusolevatest teele on jooksmas.

„Sage viga on, et kui loom jõuab auto eest tee ületada, siis annab juht signaali, loom ehmub ning püüab põgeneda. Kusjuures kõige turvalisemaks peab ta rada, mida mööda tuli ehk teisisõnu, ta jookseb tagasi auto ette. Kui märkate teel looma, võtke kiirus maha, lülitage ohutuled sisse ning jälgige hoolega, ega ühele loomale järgne ülejäänud karja. Siit soovitus ka teistele autojuhtidele: kui näete enda ees teel sõitmas või ootamatult pidurdamas ohutuledega sõidukit, tuleks püüda aru saada, ega ees pole takistust metslooma näol. Vastasel juhul pannakse ohtu märganud ja seetõttu aeglustavast sõidukist möödasõidul iseennast suuremasse ohtu“, rääkis piirkonnapolitseinik. Hukkunud ulukitest tuleb teatada keskkonnainspektsiooni telefonil 1313.