Eelnõu seletuskirjas põhjendatakse metsloomaliikide kasutamise keelu vajalikkust sellega, et metsloomade tsirkuses kasutamine põhjustab loomadele põhjendamatuid füüsilisi ja psüühilisi kannatusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sel juhul poleks enam lavale asja tiigritel, ahvilistel, elevantidel, karudel ega paljudel teistel loomadel, kes tsirkusega lahutamatult seostuvad.

„Ettepanek lähtub sellest, et koduloomad on tuhandete aastate jooksul kunstliku valiku toimel geneetiliselt piisavalt muutunud, et neile inimese poolt antud käskluste täitmise õpetamine ei eelda niis suurt looma psüühika murdmist kui metsloomade puhul," tähendas loomakaitsjate initsiatiivil seaduse muutmise ettepaneku teinud roheliste esindaja Aleksei Lotman.

Aastaid Eestis tsirkusetuure korraldanud Tivoli Tuur OÜ juhataja Lauri Viikna pidas sellise keelu Eestis kehtestamist ebaloogiliseks ja põhjendamatuks.


„Toetan eelnõu selle mõttega, et metsloomad peavad jääma metsa, kuid antud juhul ei puutu see üldse tsirkusesse, sest kõik tsirkuseloomad on pärit loomaaedadest," ütles Viikna ja märkis, et loomaaedadest pärit loomade näol on enamasti tegemist n-ö ülejäägiga, keda ootaks muidu sageli ees hukkamine.

Viikna juhib tähelepanu, et levinud arusaama, nagu oleks tsirkuseloomade elu stressirohke, peaks kummutama kõnekalt fakt, et tsirkuseloomad elavad oma vabas looduses elavatest liigikaaslastest tunduvalt kauem.
Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevaleht Online'is