Keskkonnainspektsioonil on kopteri ostuks raha peaaegu koos — poole summast eraldas jõulude ajal keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) ning ülejäänud 2,6 miljonit krooni on lubanud anda Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK), kirjutab Postimees.

Kuigi kopteriostu toetav RMK pole lõplikku otsust veel langetanud, rääkis keskkonnainspektsiooni peadirektor Ain Purga, et loodab lähikuudel riigihanke välja kuulutada ning väikese lennumasina jaanipäevaks ära osta.

Inspektsioon tahab helikopterit senisest tõhusama keskkonnajärelevalve tegemiseks, pidades eelkõige silmas sagenenud metsavargusi. “Usun, et ost on kasulik, sest õhust saavad inspektorid toimuvast kõige parema pildi,” ütles Purga.

Samuti loodab inspektsioon Robinson-tüüpi helikopterist abi saada veekogude äärde kerkivate ebaseaduslike ehitiste avastamisel ning röövpüüdjate tabamisel, sest õhust on hästi näha, kus keeluajal võrgud parajasti sees on.

Purga möönis, et kopteri soetamine on kallis lõbu, sest lisaks ostusummale ja hiljem kuluvale kütusele tuleb arvestada lennumasina ülalpidamiskuludega, piloodi palkamisega ning järelevalveks vajalike lisaseadmete ostmisega.

Selleks, et mitte pea ees tundmatus kohas vette hüpata, alustab keskkonnainspektsioon veel selle kuu lõpus katselendudega, milleks KIK on andnud 100 000 krooni. Rendikopteriga tahab inspektsioon teha vähemalt neli lendu.

Purga sõnul on katselennud vajalikud, et saaks enne oma kopteri ostmist täpselt teada, kuidas näeb õhujärelevalve välja ning millist tehnikat neil selle jaoks tulevikus vaja läheb. Kindlasti kuulub lisavarustuse hulka GPS-seade, millega saab näiteks paika panna avastatud metsaraie täpsed koordinaadid.

“Katsetused on vajalikud, sest niisama pole ju mõtet ülevalt alla vaadata,” lausus Purga. “Praegu panemegi esmalt maal asjad paika ja teeme kodutööd, et oskaksime kopterit mõistlikult kasutada.”

Kuigi kopteri ülalpidamine on kallis lõbu, on keskkonnainspektsioon laitnud maha mõtte lennumasin mõnelt erafirmalt või kaitsejõududelt rentida. Purga sõnul on sellele küll mõeldud, kuid arvutused näitasid, et oma kopter tuleb kokkuvõttes odavam.

Keskkonnainspektsiooni kopteriostu toetab ka keskkonnaminister Villu Reiljan, kes on ühtlasi KIKi nõukogu liige. “See on kaasaegne variant tagamaks kvaliteetset keskkonnajärelevalvet,” ütles ta Postimehele.