Ajaleht Meie Maa teatas BNS-ile, et Pihtla vallas toime pandud puiduvarguse asjus algatas politsei kriminaalmenetluse eelmisel nädalal. Uurija on menetluse käigust rääkides kidakeelne, öeldes vaid, et töötab erinevate versioonide kallal ning kedagi seni kahtlusaluseks tunnistatud ei ole.

Seni on teadmata ka see, kui suureks hindab talle tekitatud kahju metsa Tallinnas elav omanik. Küll aga arvutas keskkonnainspektsiooni kokku looduskeskkonnale tekitatud kahju. Kuna osa raiutud metsast asus metsakaitsealal, korrutati sealne rahaline kahju kolmega ning kokku sai nii 1,6 miljoni krooni.

Keskkonnainspektsioonil on praegu Saaremaal lisaks käsil veel kaks metsaraie juhtumit, üks neist veel Pihtla, teine Lümanda vallas. Esimesel puhul pandi raie toime riigimetsas, seal jääb kahjusumma Meie Maa andmeil mõnekümne tuhande krooni sisse.

Teine uurimine käsitleb Lümanda vallas korraldatud ebaseaduslikku metsaraiet, kus keskkonnale tekitatud kahju ületab 129 000 krooni.

Keskkonnainspektsiooni Saare büroo juhataja Tõnu Aus märkis, et varasem metsaraiega Saaremaal looduskeskkonnale tekitatud suurim kahju jääb üle-eelmisse aastasse, mil OÜ Reta Puit raius Orissaare vallas paar hektarit endale kuuluvat metsa lubatust hõredamaks.

2002. aasta suvel tunnistas Saare maakohus firma süüdi metsa kasvatamise, kasutamise ja metsakaitse nõuete rikkumise eest ja karistas 10 000 kroonise trahviga. Mullu oktoobris mõistis Saare maakohus Reta Puidult riigi kasuks välja 201 600 krooni, mida firma nüüd keskkonnainspektsioonile osade kauba tasub.