"Olen paljudes asjades uudsele avatud ja valmis muutustega kaasa minema, kuid ma ei saa rõõmu tunda seaduse vastuvõtmisest, mille puhul pole piisavalt järele mõeldud paarisuhte ja abielu - mille moodustavad mees ja naine - teoloogilisele tähendusele, kuigi ka meie riigi sotsiaaleetika põhimõtted tulenevad lõpuks ikkagi piiblist," ütles Stefanus oma pöördumises.

Parlament valmistub lähiajal kooseluseaduse vastuvõtmise hääletuseks, kuid metropliidi sõnul tekitab seaduseeelnõu erinevaid usuõpetuslike, kiriklike ja sotsiaalseid küsimusi.

Metropoliit Stefanus märgib, et ükski piiblitekst ei toeta positiivselt homosuhteid ja teoloogid, kes on avalikult vastupidist väitnud, eiravad tema sõnul piiblit.

"Kirikurahvas tunnetab valusalt, et järjekindlalt on eiratud nende vastuväiteid ning toimunud ei ole korralikku väitlust," ütles Stefanus.

Metropoliit Stefanuse sõnil ei seisne seaduseelnõu põhiprobleem ühele vähemusele eriõiguste andmises, vaid kooselu reguleerivate normide muutmises nõnda, et kõik peavad kohanduma vähemuse vajaduste järgi.

Eriti puudutab see tema sõnul lapse põhiõigust omada ema ja isa. "Milline kirik on vabatahtlikult nõus õnnistama sellist nägemust ühiskonnast?" küsis metropoliit Stefanus.

"Ma ei kahtle, et seaduseelnõu esitajad riigikogus lähtuvad heast tahtest tulla vastu kaasajal levinud soovile mistahes partnerlussuhete tunnustamise osas," ütles Stefanus oma pöördumises.
"Õigeusu kiriku seisukoht selles küsimuses ei saa lähtuda ainuüksi vastutulekust üksikisikute vastu, vaid meie teoloogiast, eetikast ja liturgilisest traditsioonist. Kõige selle pärast ei saa me toetada seaduse praeguses versioonis vastuvõtmist, mille puhul pole mitmete osapoolte nagu näiteks meie kiriku arvamust piisavalt ära kuulatud ega arvesse võetud."