Laupäeval Saku vallas prügi koristanutel harja punaseks ajavat vahejuhtumit sattus pühapäeva õhtul kella üheksa paiku tunnistama Roobuka küla elanik Emmi Veertee koos abikaasaga, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kiisa-poolsesse Kasemetsa tee otsa kogutud prügikuhja juures oli kaks kaubikbussi. Prügi loobiti laiali ning punasesse Mercedesesse topiti metalli. Valge Fordi buss oli aga end tagurpidi lausa kottide kuhja otsa ajanud ning vanem mees ja naisterahvas olid koos noore tütarlapsega hunniku otsas ja muudkui rebisid üksteise järel aina uusi suuri prügikotte lahti,” kirjeldas Veertee. “Ja nii kestis see toimetamine umbes tunni jagu.”

Veerteedel õnnestus tegevust pildistada ning ka kaubikute numbrimärgid kindlaks teha (punane Mercedes-Benz numbrimärgiga 039 AOI ja valge Ford Transit numbriga 615 ANK). Esialgu teatasid nad toimunust keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313, kuid sealt soovitati asjaga politsei poole pöörduda.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepa kinnitusel käisid korravalvurid sündmuspaigal toimunut uurimas ning isikud kontrolliti üle.

“Kuna nad otsisid kohapealt vanametalli, mis otseselt kellelegi ei kuulunud, siis väärteole miski ei viidanud,” nentis Puusepp, märkides, et kuigi tegu oli ebaeetiline, polnud võimalik kedagi väärteo korras vastutusele võtta. “Küll aga juhiti nende tähelepanu sellele, et nad prügi laiali ei loobiks. Kui palju nad seda inimlikku käitumisjuhist ka kuulda võtsid, pole teada.”

Laupäeval “Teeme ära!” prügitalgutest ajendatuna iseseisvalt ka oma kodukandis koristusaktsiooni korraldanud Veertee jaoks oli vaatepilt enam kui masendav.

“See käib lihtsalt üle mõistuse — niimoodi ju ei tehta. Inimesed olid ju selle prügi kokku korjamisel nii palju vaeva näinud ning siis tulevad mingid tüübid ja loobivad selle jälle laiali,” ei varjanud Veertee nördimust ja pahameelt. “Ise need inimesed ilmselt küll kusagil laupäeval koristamas ei käinud.” “Teeme ära!” korraldustiim peab metalliotsijate käitumist irvitamiseks vabatahtlike laupäeval tehtud töö üle.