Kahtlustused on järgmised:

1. Väidetav altkäemaksu lubamine Villu Reiljan’ile

a) Väidetav altkäemaksu lubamine Villu Reiljan’ile seisneb erakonnakaaslasele Lea Kiivit’ile korteri tasuta kasutusse andmises.

Lea Kiivit soovis osta korterit aadressil Rävala pst 19-33 Tallinnas (67,7 ruutmeetrit) müügiväärtusega 1 624 650 krooni koos parkimiskoha ja lisatöödega. Kuna Lea Kiivit ei sõlminud mõistliku aja jooksul ostu-müügilepingut, müüs aktsiaselts Merko Ehitus korteri kolmandale isikule. Väidetavalt 11.10.2006 ostis sama kinnisasja koos parkimiskohaga Lea Kiivit hinnaga 3 176 000 krooni. Oleme seisukohal, et see maksumus vastab täielikult tollel hetkel kehtinud turusituatsioonile.

b) Väidetav lubadus Villu Reiljan’ile võimaldada temal või tema poolt nimetatud isikul Toomas Annusega seotud kahtlustuses määratlemata äriühingus osalus.

Kinnitame, et meile teadaolevalt ei ole Villu Reiljan ise ega ka läbi variisiku kaasosanik üheski Toomas Annusega seotud äriühingus. Aktsiaselts Merko Ehitus kaasab kinnisvara projektidesse motivatsiooniprogrammide raames ainult oma töötajaid.

c) Väidetav Tallinnas Sõpruse pst 178 paikneva kinnistu võõrandamine Villu Reiljani poolt näidatud isikule, samal ajal loobudes aktsiaseltsi Merko Ehitus tütarettevõtte osaühing Woody ärihuvide realiseerimisest.

Meile teadaolevalt ei ole Villu Reiljan’il nimetatud kinnistuga seotud isiklikke huve ja osaühing Woody ei ole oma ärihuvidest loobunud.

2. Väidetav altkäemaksu andmine Kalev Kangur’ile

a) Meid kahtlustatakse Kalev Kangur’ile sisustatud korteri müümises alla turuhinna. Aktsiaselts Merko Ehitus on müünud korteri aadressil Lossi 18/Soone 3 Tallinnas (65,8 ruutmeetrit) maksumusega 1 000 000 krooni 30.12.2003 aktsiaseltsile Hansa Liising Eesti, mille liisinguvõtjaks oli osaühing Sootel, kes omakorda olevat müünud selle korteri 07.02.2005 Kalev Kangurile.

Aktsiaselts Merko Ehitus ei ole kunagi Kalev Kangur’ile korterit müünud ja kinnitab, et aktsiaselts Merko Ehitus ei ole mitte mingil moel seotud AS Hansa Liising Eesti, osaühing Sootel ja Kalev Kangur’i vaheliste tehingutega.

b) Meid kahtlustatakse kavatsuses anda 2006. aasta sügisel KV-Tarantel osaühingu ainus osa Kalev Kanguri poolt määratud isikule.

Kinnitame, et osaühingu KV-Tarantel omanik E.L.L. Kinnisvara AS ei ole mitte kunagi arutanud ega otsustanud KV-Tarantel osaühingu müüki.

3. Väidetav altkäemaksu andmine Ester Tuiksoole.

a) Ester Tuiksoo soovis omandada korterit aadressil Rävala pst 19-61 Tallinnas (54,7 ruutmeetrit) koos parkimiskohaga ja sai aktsiaseltsi Merko Ehitus poolt pakkumise hinnaga 1 696 300 krooni. Antud korteri omandamisest Ester Tuiksoo loobus. Toomas Annust kahtlustatakse väidetavas Ester Tuiksoole korteri tasuta kasutusse andmises.

Toomas Annus ei ole kahtlustuses nimetatud tegu sooritanud.

4. Toomas Annus’e väidetav usalduse kuritarvitamine aktsiaseltsi Merko Ehitus suhtes.

Toomas Annust kahtlustatakse usalduse kuritarvitamises, mille kohaselt aktsiaselts Merko Ehitus ei kasutanud võimalust teha väidetavalt ebaseaduslikku maadevahetustehingut. Väidetavalt ebaseaduslik tehing oleks võimaldanud ettevõttel teenida täiendavat kasumit.

“Leiame, et ettevõtlusega seotud riskide ja sellest sõltuva kasumi üle on pädevad otsustama äriühingu organid. Kahtlustuses esitatud kontseptuaalne lähenemine on murettekitav, kuna sel juhul jääks ettevõtete majanduslike otsuste otstarbekus tagantjärele õiguskaitseorganite otsustada.

Käesolevaga kinnitavad aktsiaselts Merko Ehitus ja Toomas Annus, et nemad ei ole altkäemaksu andnud ega ka lubanud. Esitatud kahtlustuste sisu on arusaamatu aktsiaseltsile Merko Ehitus, Toomas Annusele ja advokaadibüroole Teder, Glikman & Partnerid,” seisab avalduses, millelel on alla kirjutanud AS Merko Ehitus nõukogu esimees Toomas Annus ja juhatuse esimees Tõnu Toomik.