Tänane Eesti Päevaleht kajastas, et tervise arengu instituudi plaan näeb ette, et koos riikliku rahastusega rajada Tallinna kuni kaheksa süstlavahetuspunkti ehk kahjude vähendamise keskust.

"Narkootikumide süstimine on üksnes osa probleemist, kuid kõige nähtavam – narkootikumide kasutamisega kaasnev sotsiaalne tõrjutus, turvalisuse vähenemine, kriminaalne käitumine jms," ütleb Martinson.

"Sõltlane peab olema motiveeritud sõltuvusest vabanemiseks, milleks taolistes keskustes rakendatakse tööle nõustajatena psühholoogid, sotsiaaltöötajad, ka tervishoiutöötajad. See on väga pikaajaline süsteemne protsess, kuid iga sõltuvusest vabaneja on võit nii oma perele, lähedastele kui ka ühiskonnale."

Samas ütleb ta, et ainult pöördumisega linnavalitsuse poole nõudega leida kohti kahjude vähendamise keskuste rajamiseks ei piisa. "Keskuste avamine peab toimuma tihedas koostöös nii linnaosade valitsuste, mittetulundusühingute kui ka kogukonna esindajatega sobivaima lahenduse leidmiseks nii, et keskuse asukoht ei mõjutaks oluliselt elanike turvalisust."

Ta lisab, et kindlasti on vajalik leida võimalus kahjude vähendamise keskuse avamiseks Lasnamäel, kus arvestuslikult on kuni 2000 süstivat narkomaani. "Linnavalitsusel puuduvad nn vabad aadressid kahjude vähendamise keskuste avamiseks. Jätkame koostööd keskuste tegevuse rahastaja Tervise Arengu Instituudiga ja linnaosade valitsustega võimalike keskuste asukoha leidmiseks."