“Minu jaoks oli ta suur isiksus ja ajalooline isiksus. Ja ajaloolised isiksused, kas siis presidendid või tipp-poliitikud, pärast oma surma — ajalist surma — hakkavad kasvama või kahanema. Minu meelest oli Lennart Meri üks neid väheseid riigitegelasi, kes just nimelt pärast oma surma hakkavad kasvama ja võib-olla tema tegelikke mõõtmeid ja tema missiooni tegelikku ulatust, mis tal oli täita 90-ndatel hakkame mõistma alles mingi aja pärast,” ütles tõlkija ja kolumnist Enn Soosaar Aktuaalsele kaamerale.

Lennast Meri klassivenna ja sõbra akadeemik Endel Lippmaa sõnul oli Meri tark inimene, kes oli andekas ja võimekas paljudel aladel. “Hea suhtlus globaalses mõõdus on võimalik ikkagi paljude eelduste korral ainult, kus on piisavalt võimet kiiresti mõista teist inimest, rääkida paljusid keeli, olla võimeline arutama väga paljusid asju, mis ette tulevad niisugustes kontaktides.”

Endise peaministri ja praegu majandus- ja kommunikatsiooniministri Edgar Savisaare sõnul on Lennart Meri surm kahtlemata suur kaotus kogu Eesti avalikkusele.

“Ma mõtlen nii, et jah — tõepoolest Meri roll Eesti poliitikas on nüüd lõppenud, aga nüüd algab Lennart Meri roll eesti ajaloos. Ja kahtlemata tema pärand paljuski nõuab läbitöötamist ja nii mõnigi asi saab võib-olla meile ehk siis paremini mõistetavaks,” ütles Savisaar.

Ekspeaministri Mart Laari hinnangul julges Lennart Meri vaadata alati tulevikku ja kutsus inimesi sama tegema.

“Lennart Meri, kui vaadata tema teemasid, vaatas alati tulevikku: olgu siis noorte perede või laste vähesuse probleem, mille üks esimesi tõstatajaid ta tegelikult oli, Eesti Nokia otsimine või mingi muu ettevõtmine,” ütles Laar.

Euroopa Liidu julgeolekujuhi Javier Solana kinnitusel oli Lennart Meri silmapaistev poliitik kogu Euroopas. Solana rõhutas eriti Meri tähtsust Eesti tutvustamisel Euroopas. “Lennart Meri polnud mulle mitte üksnes hea sõber, vaid väga hea näide sellest, kuidas üks inimene sümboliseerib ühe riigi elu fantastiliselt heal moel. Ta oli väga elegantne inimene ja mulle meeldis ta väga. Ma olen väga kurb kuuldes, et ta on meie hulgast lahkunud,” ütles Solana Aktuaalsele kaamerale.