President ise taotles teenetemärkide komiteelt umbes 470 ordeni ja medali välja andmist. 470 teenetemärgi saajast 345-le taotles Meri Valgetähe ordenit ja medalit. Varem on Valgetähe saajaid olnud 479, kirjutas Eesti Päevaleht.

Keskerakonna abiesimees Peeter Kreitzberg ütles, et nii paljudele inimestele teenetemärkide välja andmine devalveerib ordenite väärtust.

“President küll annab teenetemärgi, aga see peaks olema üldriiklik tunnustus ja praegusel juhul selle tähendus devalveerub,” nentis Kreitzberg. “Lõpuks tekib olukord, et teenetemärk on umbes selline, nagu Lenini orden, mida Ida-Berliini tänavatelt osta saab.”

Kreitzbergi sõnul on alati probleem olnud ka selles, et president on oma sõpruskonda kuuluvatele inimestele üpris julgelt ordeneid andnud.

Kui president võib teenetemärke jagada piiramatult, siis ministritel on norm peal. Üks suurematest limiitidest on välisminister Toomas Hendrik Ilvesel, kes taotles teenetemärke eelkõige diplomaatidele. Peaminister Mart Laar võis esitada kuni kolm nime. Kokku esitasid ministrid ja riigikogu esimees Toomas Savi 85 taotlust ordenite ja medalite andmiseks.

Riigikogu liikmed, kohus, kaitseväe juhataja ja teised kõrged riigiametnikud said kokku esitada 19 taotlust, 15 maavanemat esitasid igaüks ühe nime.

Teenetemärkide komitee esimees, riigisekretär Aino Lepik ei soovinud kommenteerida midagi, mis on seotud sellel aastal välja antavate teenetemärkidega. Presidendi kantseleist öeldi, et enne presidendi otsust ordenite annetamise kohta ei ole korrektne kommenteerida võimalikke ordenitega seotud asjaolusid.

Väärismetallesemete ja -märkide tehase Roman Tavast OÜ juhataja Raul-Roman Tavast ütles, et tehasele pole täiendavat tellimust aurahade tegemiseks tulnud.

“Teeme neid regulaarselt. Kuid oleksime täiendava tellimuse üle väga õnnelikud ja teeksime kõik endast oleneva selle täitmiseks,” kinnitas ta.

Tavast tõdes, et 600 teenetemärki nad kuu ajaga valmistada ei jõua, kuid seda pole vajagi. “See ei käi nii, et see, mida teeme, pannakse kohe kaela. Teenetemärkide varu on ju kogu aeg olemas,” selgitas Tavast.