"Esimese miinitõrjeoperatsiooniga pärast talvist perioodi võib rahule jääda. Nädala jooksul kahjutuks tehtud üks Saksa ja neli Vene päritolu II Maailmasõja aegset miini on hea tulemus," ütles operatsiooni juht, Miinilaevade Divisjoni ülem kaptenmajor Johan-Elias Seljamaa kaitseväe peastaabi teavitusosakonna vahendusel.

Miinijahtijad Sakala ja Admiral Cowan koos tuukri- ja toetuslaev Tasuja ning 12-liikmelise tuukrimeeskonnaga tegutsesid nädala jooksul 10 ruutmiilisel alal Hari kurgu ja Tahkuna neeme piirkonnas, kus nende ülesandeks oli lisaks maailmasõdade aegsete lõhkekehade otsimisele täiendada miiniinfokeskuse andmebaasi ning kontrollida rahu- ja sõjaaja veeteid.

Miinitõrje ja miinisõjavõime arendamine on Eesti mereväe põhitegevusalad. Eestil on kolm nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijat, spetsiaalse väljaõppe saanud miinituukrite grupp ja miiniinfokeskus, mille ülesandeks on Eesti vete miinisõjaga seonduvate andmebaaside haldamine ja täiendamine.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkeha.