"Kõigi Estonial hukkunute identifitseerimine DNA testi abil oleks kallim projekt kui Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide laborites tehtud Vene tsaariperekonna identifitseerimine DNA abil," ütles kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskuse direktor Robert Antropov Eesti Päevalehele.

"Üksikute hukkunute tuvastamine on seevastu täiesti reaalne ettevõtmine."

DNA labori peaeksperdi Anu Aaspõllu sõnul ei tähenda Estonia ümber merepõhjas avastatud kaheksa surnukeha võimalik identifitseerimine, et kõigi 757 kadunuks jäänu omaksed peavad andma DNA võrdlustestiks vajalikud vereproovid.

"Skeleti põhjal saab määrata hukkunu soo ja ligikaudse vanuse. Välismaalastel on reeglina olemas hambakaardid, mille järgi võib inimest tuvastada ning lõpuks saab vaadata ka, mis riided hukkunul seljas on," rääkis Aaspõllu. "Nii saab võimalike kandidaatide ringi küllalt kokku tõmmata."

Aaspõllu sõnul sõltub merepõhjas lamavale kaheksale hukkunule DNA ekspertiisi tegemise raskusaste sellest, kui hästi on skeletid säilinud. "Kui skelett on koos , siis ei ole see raske töö. Kui luud on laiali, peab neid sobitama ja tegema erinevatele luudele eraldi analüüse."