Ürituse korraldajaks on 1981. aastal asustatud demokraatlikke jõude ühendav Iraani Rahvuslik Vastupanunõukogu (National Council of Resistance of Iran ehk NCRI), mille eesmärgiks on sekulaarse ja demokraatliku Iraani riigi loomine, teatas Meikar Delfile.

Üle 3500 Euroopa ja Ameerika riikide parlamentide liikme on alla kirjutanud Iraani Rahvuslikke Vastupanunõukogu toetavale petitsioonile. „Mul on hea meel, et riigikogu liikmete enamus on sellega ühinenud,“ ütles Silver Meikar. „Üle poolte saadikutest on oma toetusallkirja andnud näiteks ka Soome, Rootsi, Taani, Ühendkuningriikide, Itaalia ja Prantsusmaa parlamentides.“

„Mitmete parlamentide esindajad osalevad ka tänasel üritusel, et kinnitada toetust iraanlastele, kes püüavad murda sealset autoritaarset režiimi,“ ütles Silver Meikar. Ürituse peaesinejateks on NCRI juht Maryam Rajavi, Hispaania endine peaminister Jose Maria Aznar ja endine USA suursaadik ÜRO juures John Bolton.

Üritusel mälestatakse ohvreid, kes hukkusid eelmisel aastal toimunud ülestõusu käigus Iraanis kui ka neid, kes mõrvati 20. juuni ülestõusus 1981. aastal ning sellele järgnenud repressioonide käigus. Kokku on Iraani režiim vastutav hinnanguliselt üle 120 000 teisitimõtleja hukkamise eest.

„Opositsioon on täna tugevam, kui kunagi varem ja seetõttu on tärganud lootus, et Iraani vägivaldne režiim võib õige pea vahetuda,“ märkis Meikar. „Samas kardan, et diktatuur ei lase sellel kahjuks toimuda rahumeelselt, vaid tahab kõik väljaastumised verre valada.“

Meikari sõnul on demokraatlikku ja sekulaarset Iraani nõudva opositsiooni toetamine oluline, sest demokraatlik muutus Iraanis toob kaasa julgeolekuolukorra paranemise maailmas.