Keskerakond vähemalt püüdis demokraatiat mängida ja korraldas näilise protsessi, Reformierakonnas seda polnud, rääkis Meikar täna Vikerraadios.

Nii Reformierakond kui Keskerakond on mõlemad tugeva juhi kesksed erakonnad, mida juhib väikesearvuline nomenklatuur. Ent see on Meikari sõnul erakonna liikmetes kinni ja polnud palju puudu, et üks teine inimene oleks viimaste valimistel Keskerakonnas võimu võtnud.

Meikar ei nõustnunud ka väitega, et ilma tugeva sisedistsipliinita erakonnad lagunevad ja pole edukad. "Ei näe, et sotsid oleksid lagunemas või kuhugi kadumas. Soovin ka IRLi uuele juhile jõudu," lausus Meikar, kes lootis, et ka Reformierakonnas ja Keskerakonnas on muutused tulemas.

Meikari sõnul on Reformierakonna ebaseadusliku rahastamise juures kõige tähtsam raha päritolu, just sellega peaks tegelema. Ta lootis, et mõni raha annetanud tuleks välja ja räägiks, kust see raha tuli ja miks seda maksti.

Reformierakond pole sellest aga midagi teada tahtnud, vaid on räägitud segast juttu ja väga palju on valetatud. "Tuima kalanäoga öeldakse, et mitte midagi ei ole toimunud ja inimesed ei saa midagi teha," lausus Meikar, kelle sõnul taoline käitumine tekitab võõrandumist.

Meikar meenutas, et tema katsed Reformierakonna sees rahastamisprobleemist rääkida olid edutud. Arvestades Reformierakonna reaktsiooni tema avalikule ülestunnistusele oli Meikar ka täiesti kindel, et igasugune katse erakonna sees tõsisemat debatti tekitada oleks lämmatatud samamoodi kui seda prooviti ühiskondlikult lämmatada.

Teiselt poolt oli Meikar rahul, et ühiskonnas toimus tema ülestunnistuse tõttu muutus. Seda skeemi ei julge enam keegi kasutada, riigikogu menetleb ettepanekuid erakondade rahastamise reformimiseks ja ühiskonna sallimatus musta rahastamise suhtes on kasvanud.

Küsimus on Meikari sõnul selles, kas ühiskond on valmis toetama poliitikuid ja erakondi, kes pole ausad ja ei austa demokraatlikke põhimõtteid. "Kui inimesed on nõus, räägib see väga palju ka meist endist. Kui inimesed taluvad seda, siis on järelikult selle järele tellimus," lausus Meikar, kelle sõnul on näiteks võimalik ka autoritaarse juhi valimine vabadel valimistel.