Eelmisel nädalal viibisid Shanghai maailmanäitusel kaks Eesti ministrit, Tallinna linnapea ning hulk äri- ja kultuuritegelasi. Alles hiljuti külastas aga Hiinat riigikogu delegatsioon ja Eestis on omakorda käinud kõrged Hiina riigitegelased.

Meikari sõnul on ainus viis kellegi mõistmiseks ja mõjutamiseks läbi suhtlemise. “Seetõttu toetan poliitiliste ja majanduslike, aga eelkõige kultuurikontaktide arendamist Eesti ja Hiina Rahvavabariigi vahel. Eesti — nii riigi, ettevõtete kui ka kodanike — teadlikus maailmas toimuvast ei saa kunagi olla liiga hea,“ ütles ta Delfile.

Suhtlemise ja kuuletumise vahele ei tohi Meikari kinnitusel võrdusmärki tõmmata. „Eesti ja kogu demokraatliku läänemaailma ühiskondade tugevuse mõõdupuuks on meie suutlikus mitte võtta üle Hiinast neid kombeid, seisukohti ja poliitikat, mis on suunatud humanistlike väärtuste ja inimõiguste põhimõtete vastu,“ lausus reformierakondlane.

„Hiina Rahvavabariik on kujunenud vaesest arenguriigiks üheks juhtivaks jõuks ning seetõttu lasub neil palju suurem vastutus kogu maailma ees. Inimõiguste ja keskkonnateemade tõstatamisega saab seda neile pidevalt meelde tuletada.“