Kooriühing ja meestelaulu selts tegid laupäeval avalduse, milles teatasid, et tunnustavad “Eestimaa laul 1988” sümbolilist tähtsust Eesti taasiseseisvumisel rahva spontaanse vabadustahte väljendusena.

“Idee tähistada selle sündmuse 15. aastapäeva rahvapeoga on esitatud kahjuks liiga hilja. Eesti Kooriühing ja Eesti Meestelaulu Selts, tutvunud põhjalikult korraldajate poolt esitatud stsenaariumiga, otsustasid üksmeelselt, et ei saa võtta endale selle ürituse aktiivse toetaja staatust,” seisab ühenduste ametlikus seisukohas.

Kooriühingu juhatuse esimees Aarne Saluveer ütles otsust kommenteerides BNS-ile, et ürituse välja pakutud esialgne kondikava ei hajutanud kahtlusi, et kõik riskid peo mittepoliitiliseks kujunemiseks oleksid maandatud.

Ürituse korraldaja Enno Selirand on kinnitanud, et päevapoliitilisi sõnavõtte lauluväljakul ei tule. “Mingisugune europoliitika on juba 14. kuupäeva tõttu välistatud — see ongi valitud selleks, et siin ei saaks ei pooldajad ega ka vastased ühtki piiksu teha, inimesed, kes tulevad platsile, on oma kodanikukohuse juba täitnud. Peame ju koos istuma, ei-ütlejad ja jaa-ütlejad, olema ju üks rahvas, üks maa,” on Selirand SL Õhtulehele rääkinud.

Praegu teadaolevalt peaks rahvapeol üles astuma Ivo Linna koos In Spe ja Kiigelaulukuuikuga, et esitada Alo Matiiseni isamaalisi laule.