Läinud pühapäeva hilisõhtul kloppis Raasiku ühe kortermaja teise korruse kööktoas remonti teinud mees maja esimesel korrusel elava Aivo Kruusi uksele ja hüüdis: “Meie majas on pomm!”, kirjutab SL Õhtuleht.

Ukse taga prõmminud sõber seletanud ähmiga, et lammutas korteri vaheseina ja kraapis sealt saepuru välja, kui talle jäi äkki kätte suurtükimürsk.

Kruusi võttis uudis suisa sõnatuks, sest sama tuba oli 10 aastat tema koduks. Aastail 1986–1996 heitis ta igal õhtul magama kõigest meetri kaugusel surmatoovast lõhkekehast. Ning nende aastate jooksul tegi ta toas aeg-ajalt remontigi, tagudes ka vastu mürsuga seina.

Olles end pisut kogunud, haaras Kruus videokaamera ning läks sõbraga leidu uurima. “Saepuru sees oligi korralik mürsk,” räägib mees. “Suristasin seal videokaameraga oma kolm minutit.”

Veel samal õhtul viisid päästeameti demineerijad lõhkekeha minema. Nende sõnul oli tegu Saksa 75-millimeetrise suurtükimürsuga.

Kuidas lõhkekeha maja seina sattus, pole siiani teada. Kruus arvab, et umbes 90 aastat Anija maantee ääres seisnud maja võidi sõja ajal suurtükkidest tulistada. “Katkine katus vahetati ära, kuid seina vahele kukkunud mürsku ei taibanud keegi otsida.”.