“Nad on kohtukutse kätte saanud, kuid pole vaevunud teatama, kas neil on üldse kavas tunnistusi andma tulla” ütles kohtunik Violetta Kõvask Eesti Päevalehele. “Nad pole isegi avaldusi esitanud, kus teataksid, et jäävad eeluurimisel antud ütluste juurde.”

Neljapäeval taas istungile tulemata jätnud Lao, Kebina ja Pihlaku viimane võimalus vabatahtlikult tunnistusi andma tulla on reedel. “Vastasel korral mõistame neile rahatrahvi või laseme nad politseil sundkorras kohtusse tuua. Taotluse selleks peab esitama prokurör,” ütles kohtunik.

Eile andis kohtus tunnistusi tapetud ärimehe armuke Kadi Viljak, kes suhtles Metsamaaga tihedalt Tallinna keskturu erastamise ajal. Viljaku väitel said Metsamaa ja tema mõrvas süüdistatav keskturu juht Vadim Polištšuk omavahel hästi läbi, kuni selgus, et peale Polištšuki soovib turgu erastada ärimees Meelis Lao.

“Vaidlused käisid rahasumma ümber, mida Polištšuk pidi Laole loobumise korral tasuma,” lausus Viljak. “Polištšuk pidas summat liiga suureks. Ta teadis, et Mait tunneb Meelist hästi ja arvas, et nad mängivad kokku. Tegelikult tuli Lao osalemine erastamisel isegi Maidule üllatusena.”

Viljaku väitel 1999. aasta augustis erastamisprotsess sisuliselt seisis ja Metsamaa plaanis kolida elama USA-sse. “Polištšuk ei leidnud Maiduga kohtumisteks aega. Mait ütles seepeale, et vene inimestega on väga raske asju ajada,” lausus Viljak Eesti Päevalehe teatel.

Viljaku sõnul oli Metsamaal Polištšukiga kokkulepe, et viimasele keskturu erastamise korral jagatakse turg pooleks. Seetõttu käendas Metsamaa turu erastamiseks Ühispangast võetud ligi 15 miljoni krooni suurust laenu.

Uuesti hakkasid Polištšuk ja Metsamaa erastamise asjus suhtlema veidi enne viimase tapmist 1999. aasta 12. oktoobril. Viljaku väitel mainis Metsamaa päev enne mõrva, et “saab lõpuks selle asja korda”.