Kunagine Reformierakonna poliitik Atonen leidis, et uus partei ei sünni ainult inimestes, kes koos käivad. Ta ei näe enda sõnul vedru, kes hakkaks uut parteid üles ehitama, ega ka rahastajaid.

„Minu arvates on see pigem oma positsioonide kaitsmine ja omale mingigi hääleõiguse taotlemine parteis,“ ütles Atonen endiste Isamaaliidu liikmete kava kohta asutada uus partei.

Ka ei kujuta Atonen enda sõnul ette, kes aitaks kampsunitel parteid üles ehitada.

Saates kõnelenud ettevõtja Rein Kilk laiendas teemat ning küsis, mida üldse teha äraaetud hobustega ehk mida teha vanade poliitikutega? Kuid vastust sellele küsimusele ei järgnenud.

Ka Kilgi sõnul proovivad Isamaaliidus alustanud ja nüüd IRLis kõrvale tõrjutud poliitikud ennast iga hinnaga näidata, kuid ka tema hinnangul on uue erakonna teke määratud ette nurjumisele.

Saates osalejad meenutasid, et endise haridusministri ning Isamaa ja Res Publica liitumise ajal erakonda juhtinud Tõnis Lukase rahulolematus tekkis sellest hetkest, kui selgus, et ta ei saa enam ministriportfelli.

„Saan aru küll, et need inimesed, keda ajakirjandus kampsuniteks nimetab, on isamaalised ja mitte väga praktilise ellusuhtumisega inimesed, kes pole tänapäeva poliitilisel maastikul nii opereerimisvõimelised,“ kõneles Atonen. Teisel pool on tema sõnul partei vennad ja õed, kes on pisut küünilisemad.

„Siin tuleb aru saada, et vanemad olijad on pettunud, aga ainult selle pealt uut erakonda tekitada on keeruline,“ ütles Atonen.

Tema sõnul läheb erakondade sees võitluseks siis, kui tulevad halvad ajad, headel aegadel jagub kõigile kohti. „Erakondade lõplik tugevus selgub kriisiaegadel,“ rääkis ta. „Tagasilöögi hetkedel jääb inimestel kohti vähemaks.“

Atonen meenutas, et Reformierakond elas päris alguses rasked ajad üle ja on pärast 1999. aastat ainult ülesmäge liikunud. Kui tugev Reformierakond on, selgub Atoneni sõnul peale valimisi, kus tuleb tagasilöök.

Kilgi sõnul võib täheldada erimeelsusi ka sotside leeris Sven Mikseri ja Eiki Nestori vahel. „Ma ei imestaks, kui ka sealt hakkab mingil ajal tulema sapiseid märkusi,“ sõnas ta.

Kunagised isamaalased Tõnis Lukas, Aimar Altosaar, Andres Ammas, Andres Herkel ja Mart Nutt on pettunud IRLis ja püüavad valimisteks uut jõudu koondada.