Helme ei mõistnud, miks peaminister kutsub kodanikualgatuse korras tekkinud survegruppe ja MTÜsid omatahtsi jõukudeks. "Selline primitiivne mõttekäik ja asjale lähenemine viitab Rõivase võimetust ühiskonna probleemidest aru saada," kommenteeris Helme veebruari keskpaigas.

Peaminister Taavi Rõivas taunis inimeste liitumist omaalgatuslike jõukudega, viidates üha enam populaarsust koguvale Odini Sõdalaste grupile. "Eesti Vabariigis tagab korra Eesti Politsei. Omaalgatuslikud jõugud ei suurenda eesti inimeste turvatunnet vähimalgi määral, pigem vastupidi," kirjutas Rõivas sotsiaalmeedias.

Helme sõnul pole Odini sõdurid EKREga seotud organisatsioon, vaid rahvaalgatuslik liikumine, mis püüab ennetada probleeme mis on tekkinud seoses massimigratsiooni ja elanikkonna puuduliku julgeolekualase vaakumiga võimude süül Rootsis, Norras ja Soomes.

Eilses riigikogu infotunnis juhtis peaminister Taavi Rõivas tähelepanu, et vaatamata EKRE bravuurikale enesekindlusele ei ole neil olnud alati õigus. "Nii näiteks ei ole teil õigus selles, et Eesti vajab korrakaitsmiseks isehakanud kriminaalidest kaikamehi," sõnas Rõivas.

Seejärel võttis sõna Mart Helme, kes selgitas, et EKRE-l on olnud õigus selles, et Euroopat ähvardab massiimmigratsioon ning nii Soomes, Rootsis kui ka Norras on vaatamata nende asukohale probleeme põgenikega. "Nii et palun käituge selles mõttes korrektselt ja ärge süüdistage meid mingisuguste oma fantaasiatega, mis puutub isehakanud jõukudesse. Meie ei ole neid loonud ega meie ei ole neid toetanud. Nii et ka selles suhtes võiks nagu mõistusel olla," sõnas Helme.

Kommentaariks, kas Mart Helme kasutas oma kõnes sõna "jõuk" kogemata või teadlikult, ei olnud võimalik Helmet tabada.