“Kõik on aru saanud, et arstide ja õdede palk on praegu kriitilisel piiril ja vajab tõstmist,” ütles sotsiaalministeeriumi abiminister Külvar Mand Eesti Päevalehele. “Need numbrid, millega tervishoiutöötajad välja on tulnud, on heaks kiidetud ja nüüd tuleb need valitsusel ja haigekassal reaalsesse tegevusse panna.”

Nii arstide ja õdede palgatõus kui ka haiglate kapitalikulude katmine on ära toodud ka koalitsioonileppes ning Mandi kinnitusel lubadused täidetakse.

“Seda vajadust on nähtud ja meil tuleb sellega arvestada,” lausus ta.

Riikliku lepitaja Raivo Paavo sõnul lükati läbirääkimised edasi osapoolte kokkuleppel. “Midagi sellist, et keegi ei tahaks kokku saada, pole,” lisas ta. “Valitsusega tuleb lihtsalt veel täiendavaid konsultatsioone pidada.”

Peaminister Juhan Parts avaldas lootust, et palgaküsimus saab läbirääkimistel lõpuks lahenduse. “Loodan, et läbirääkimised on konstruktiivsed,” ütles ta ajalehele. “Valitsus on valmis vajadusel astuma ka riigipoolseid samme.”

Valitsusjuht nentis, et arstide ja õdede palka ei määra riik, kuid ta peab olema maksimaalselt nende läbirääkimiste juures.

Samas möönis Parts, et Eesti meditsiinitöötajate palk ei tõuse veel niipea lääneriikide tasemele. “On täiesti selge, et kui võrdleme arstide ja meditsiiniõdede palku ükskõik millise lääneriigiga, siis vähemalt lähema viie või kümne aasta jooksul ei suuda me seda taset saavutada, sest elatustasemed on erinevad ja ka elamiskulud on erinevad,” ütles ta.

Sellel aastal võimaldaks arstide ja õdede palka soovitud tasemele tõsta 180-190 miljoni kroonine rahasüst. Palgatõusuks vajalik raha leitakse tõenäoliselt haigekassa reservist.

“Käesoleva ja ilmselt ka järgmise aasta palgatõus on võimalik teha eelmise aasta ülelaekumisest, edasi tuleb riigil midagi välja mõelda,” lausus riigikogu sotsiaalkomisjoni liige ja arstide liidu president Andres Kork. “Kuna tervishoiule mõeldud protsent SKP-st on Eestis euroliidu riikide hulgas madalaim, saaks näiteks sealt raha juurde leida.”

Sotsiaalkomisjoni liikme, keskerakondlase Marika Tuusi hinnangul on tervishoiutöötajad leidnud paraja aja palgalisa nõuda. “Palgad on praegu alla igasugust arvestust ja kuna järgmise aasta eelarve on tegemisel, on praegu just õige aeg enda eest seista,” sõnas ta. “Nõudma peabki, muidu tehakse neile lihtsalt vaikselt ära.”

Läbirääkimistel nõuavad tervishoiutöötajad arstidel miinimumpalgaks 10 600 ja õdedel 5500 krooni kuus.