"Andsin eile [teisipäeval] kõigile valitsusametkondadele, sealhulgas välisministeeriumile ja justiitsministeeriumile, korralduse juhtumiga tegeleda. Need ametkonnad peavad kontakteeruma oma Tadžikistani kolleegidega," ütles Medvedev kolmapäeval Moskvas oma toetajatega kohtudes, vahendab BNS.

Medvedev rõhutas, et Venemaa eesmärk ei ole sekkuda välisriigi õigussüsteemi, kuid tema sõnul tekitas "meie kodaniku ja tema Eesti kolleegi süüdimõistmine mitmeid küsitavusi".

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis teisipäeval Eesti kodanikust lenduri Aleksei Rudenko ja tema Vene kolleegi Vladimir Sadovnitši süüdi salakaubaveos ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ning määras mõlemale kaheksa ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse. Kohtunik Temur Bojev mõistis mõlemale kohtualusele 10,5 aasta pikkuse vangistuse, kuid vähendas mõlema karistust Tadžikistanis kehtiva amnestiaseaduse alusel kahe aasta võrra ning meeste lõplik karistus on 8,5 aastat vangistust.

Riigiprokurör süüdistas venelasest lendurit Vladimir Sadovnitšit ja tema Eesti kodanikust kolleegi Aleksei Rudenkot piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos. Süüdimõistmisel võis neile sellise teo eest määrata kuni 15-aastase vangistuse.

Eelmise nädala reedel toimunud kohtuistungil viimase sõna saanud Rudenko kinnitas, et ei tunnista end süüdi ühegi süüdistuspunkti alusel ning palus kohut ta õigeks mõista. Samasuguse avaldusega esines ka Sadovnitši.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasud Venemaa ettevõttele Rolkan Investments kuuluva kahe An-72 lennuki meeskonnad 12. märtsil kinni kohe pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati.

Mõlemad kohtualused on oma süüd algusest peale kategooriliselt eitanud. Mõlemad väidavad, et piiriületuseks saadi luba kõikide reeglite kohaselt ja vastavad andmed edastati ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.