Matti Maasikas asendas uut välisministrit Riias toimunud iga-aastasel Saksamaa ja Balti riikide välisministrite kohtumisel. Seekordse kohtumisel pöörati lisaks tähelepanu diplomaatiliste suhete taastamise 25nda aastapäeva tähistamisele. "Selle puhuks tegime ka avalduse, mis tunnustab Saksamaa rolli ja abi meie riikidele ja piirkonnale, eriti praegu, mil nad tulevad Leetu paigutatava NATO pataljoni raamriigiks, õigustatud kah."

Teemade hulgas olid Euroopa Liidu-Vene suhted ja Ukraina konflikt. "Saksamaa minister Steinmeier on Minski raamistikku palju panustanud ja läheb ka Riiast koos oma Prantsuse kolleegiga otse Kiievisse. On selge, et kui julgeolekuolukord pole enam-vähem rahulik, siis ei saa Ukraina valitsuselt ka oodata poliitilisi samme, mis rahva seas väga ebapopulaarsed. Euroopa Liit ei pea oma Vene-poliitikat kuidagi häbenema ega selle tulemuslikkuse pärast muretsema – kurssi tuleb hoida!" kirjutas Maasikas.

Teine suur teema oli kohtumisel olnud Euroopa Liidu tulevik pärast Brexitit, seda nii lõunalauas kui Stockholmi majanduskooli Riia filiaalis toimunud arutelupaneelis. "Üksmeelselt arvati, et kuigi suuri samme kummaski suunas – edasine integratsioon või pädevuste tagasiandmine liikmesriikidele– praegu realistlik läbi viia pole hetkel, igatahes mitte 16. septembril toimuvaks Bratislava mitteametlikuks tippkohtumiseks, ka vormumas veel mingit kompromissilaadset seisukohta 27 liikmesriigi edasimineku suuna kohta," kirjeldas Maasikas.

"Arvan ise, et siin on oluline ka Suurbritannia endaga toimuv – kui Londonis jõutakse ühisele arusaamisele, millist ja millal-Brexitit nad tahavad ja käivitatakse päris lahkumisprotsess, siis peavad ka 27 edasi liikuma," kirjutas ta.

"Nii pressikonverentsil kui paneelis küsiti ka Luxemburgi välisministri värskete väljaütlemiste kohta, et Ungari liikmesus tuleks põgenike kohtlemise pärast peatada või isegi lõpetada. Tõdesime kõik ohates, et praegu on dialoogi ja kokkuleppimise, mitte väljajätmise ja -arvamise aeg," kirjutas Maasikas oma blogis.