Eesti Filmi Sihtasutus pole sellise filmi kavandamisest veel midagi kuulnud, ütles sihtasutuse peaekspert Jaak Lõhmus esmaspäeval BNS-ile.

“Asi on toores ja selliste filmide kavandamine võtab aastaid aega, eriti veel, kui asi on alles stsenaariumi kirjutamise staadiumis,” sõnas Lõhmus.

Krossi omaaegse ajaloolise menuromaani “Keisri hull” peategelase prototüübiks oli Vene polkovnik ja balti aadlik Timotheus von Bock (24.11.1787 Tartu — 23.04.1836 Võisiku), kes koostas ja saatis 1818. aastal tsaar Aleksander I-le Venemaa uue konstitutsiooni projekti. Kuna Bocki koostatud konstitutsiooniprojekt taunis isevalitsust ja pärisorjust, lasi Aleksander I mehe vahistada ja ta oli kuni 1827. aastani kindlusvanglas.

“Keisri hullu” alusel kirjutas 1980. aastatel stsenaariumi ka maailmanimega vene lavastaja Andrei Tarkovski, kuid filmi selle stsenaariumi põhjal toona ei valminud. Sama romaani ainetel kirjutas aastaid tagasi stsenaariumi ka Valentin Kuik, toona soikus mängufilmi valmimine rahapuuduse tõttu.