Kohtumisel parlamendi spiikriga käsitleti kahe riigi võimalikku edasist koostööd. „See andis alust uutele ideedele, millistes valdkondades võiks Eesti panustada Kesk-Aafrika Vabariigi ülesehitamisesse. Näiteks on Eesti mitmes Aafrika riigis tegutsemas e-valitsuse ja e-parlamendi valdkonnaga ja miks mitte teha seda ka Kesk-Aafrikas,“ ütles Raidma.

Raidma sõnul tajus KAV-i spiiker Eesti kohalolu väga hästi, seda ka väga lihtsal põhjusel – spiiker elab Bangui 5. linnaosas, mille julgeoleku eest vastutavad eestlased.

„Minu jaoks oli märgilise tähendusega ka üks linnaosa vanema lause. Ta ütles, et esimest korda ajaloos on neil kahju, et võõra riigi sõjaväelased riigist lahkuvad. See annab väga hea hinnangu meie kaitseväelaste professionaalsusele, aga ka sellele, et neil on süda õiges kohas,“ ütles Raidma.

Raidma lisas, et neljakuuline missioon KAV-is näitab, milleks eestlased tegelikult võimelised on. „Minu jaoks lõhkus see operatsioon nii mõnegi müüdi. Enne Aafrika missiooni algust oli ühiskonnas sel teemal väga lai arutelu. Näiteks leiti, et eestlased ei oska Aafrikas kohaneda, sest kontinendi inimesed ja kultuur on meie jaoks liiga kauged ja võõrad,“ rääkis Raidma. Raidma sõnul veendus ta veel kord, et Eesti kaitseväelased on suutelised väga edukalt tegutsema kõigis kriisikolletes, olenemata geograafilisest asupaigast.

„See veendumus on meie enda riigi julgeoleku, riigikaitse ülesehituse seisukohast ja meie liitlaste usaldusliku koostöö seisukohast ülioluline,“ lisas Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees.

Neli kuud on Raidma sõnul KAV-i operatsiooni pikkuseks piisav ning nüüd on aeg tehtut analüüsida, kogemused talletada ning vaadata otsa eesseisvatele julgeolekualastele väljakutsetele.

Raidma kohtus visiidil Kesk-Aafrika Vabariiki ka parlamendi administratsiooni peasekretäri Davy Victorien Yamaga ning Euroopa Liidu esinduse poliitikanõuniku Bernard Piette’iga, kellega arutas tuleviku väljavaateid ja väljakutseid.

Kesk-Aafrika Vabariigis Banguis külastasid Eesti kaitseväelaste baasi ja kohtusid Euroopa Liidu missiooni ja kohalike juhtidega Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ja Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.

Euroopa Liidu sõjaline missioon Kesk-Aafrika Vabariigis on kavandatud kestma kuni selle aasta lõpuni. Missioonil osalevad Prantsusmaa, Eesti, Hispaania, Holland, Luksemburg, Itaalia, Soome, Rumeenia, Poola, Saksamaa, Läti, Leedu, Ühendkuningriigid ja Gruusia. Eesti jalaväerühma missioon Kesk-Aafrika Vabariigis kestab augustikuu lõpuni. Riigikogu andis mandaadi Eesti kaitseväelaste kasutamiseks KAV-i rahutagamismissioonil veebruari keskel.